Υγεία: 8 ανησυχητικά -χωρίς λόγο- συμπτώματα

Σπασμένα αγγεία, ρινορραγία, τρέμουλο και άλλα καθημερινά συμπτώματα, που μας τρομάζουν, ενδεχομένως να μην είναι όσο ανησυχητικά φαίνονται. Μήπως ήρθε η ώρα να τα απομυθοποιήσουμε;

Σπασμένο αγγείο στο μάτι

Μια κόκκινη κηλίδα στο λευκό τμήμα του ματιού μοιάζει σαν να έχετε γρονθοκοπηθεί, αλλά συνήθως δεν είναι λόγος ανησυχίας, ειδικά μάλιστα αν δε συμβαίνει συχνά.

Το έντονο τρίψιμο, ένα δυνατό φτέρνισμα ή ακόμα και στην περίπτωση που χτυπήσετε κατά λάθος (μπει ένα φύλλο στο μάτι για παράδειγμα) μπορούν να προκαλέσουν ρήξη σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο στο μάτι. Επίσης, εάν
πάσχετε από υπέρταση και δε το γνωρίζετε ή δεν μπορείτε να την ελέγξετε, ενδεχομένως ένα σπασμένο αγγείο να είναι μία ένδειξη. Βέβαια, αν παρατηρήσετε, ότι το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται συχνά επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Ρινορραγία

Όταν δείτε αίμα σε ένα χαρτομάντιλο, που μόλις έχετε φυσήξει τη μύτη σας, λογικά θα σας φανεί τρομακτικό, αλλά στην πραγματικότητα δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η μύτη έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία που αιμορραγούν εύκολα, εξαιτίας κυρίως του κρύου και ξηρού αέρα, που κινείται μέσα της. Η εναλλαγή από έναν κρύο εξωτερικό χώρο σε έναν ζεστό εσωτερικό, προκαλεί αγγειοδιαστολή (άνοιγμα) με αποτέλεσμα να υπάρξει αιμορραγία. Εάν βέβαια, η αιμορραγία είναι έντονη και επιμένει, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Σύσπαση βλεφάρων

Μπορεί να μην είναι ανησυχητικό είναι σίγουρα όμως, ενοχλητικό. Μια ακούσια σύσπαση του βλεφάρου είναι μια ακίνδυνη κατάσταση, η οποία ονομάζεται μυοκυμία. Όπως και κάθε άλλη σύσπαση των μυών, συνήθως οφείλεται σε άγχος, κόπωση ή έλλειψη ύπνου.

Υπερβολική καφεΐνη, φάρμακα, αλκοόλ, πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή λανθασμένη συνταγή γυαλιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσπάσεις. Ωστόσο, εάν η μυοκυμία συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως η σύσπαση του προσώπου, τότε ίσως πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή και πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Τρέμουλο χεριών

Εάν παρατηρήσετε, ότι τα χέρια σας τρέμουν, όταν για παράδειγμα σηκώνετε ένα ποτήρι νερό, χωρίς να είστε απόλυτα χαλαροί, μην πανικοβληθείτε. Μπορεί να πρόκειται για μια ακίνδυνη κατάσταση, όπου τα χέρια κινούνται ακούσια ακολουθώντας έναν ρυθμικό χαρακτήρα.

Η κίνηση αυτή αυξάνεται όταν υπάρχει στρες ενώ εξαφανίζεται στον ύπνο. Μία από τις βασικές διαφορές της νόσου του Πάρκινσον με το ακούσιο τρέμουλο είναι, ότι στην πρώτη περίπτωση η κίνηση είναι μόνιμη και συμβαίνει, ακόμα και όταν ο ασθενής είναι σε χαλαρή κατάσταση. Αν βέβαια, το τρέμουλο συνοδεύεται από άλλα νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι αλλαγές στην ομιλία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

«Ετικέτες δέρματος»

Τα μικρά κομμάτια του δέρματος, που εμφανίζονται στα βλέφαρα ή σε άλλα σημεία του σώματος ονομάζονται «ετικέτες του δέρματος» και είναι αβλαβείς, καλοήθεις όγκοι, που δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες, ενώ σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και εγκυμοσύνης οι πιθανότητες εμφάνισής τους αυξάνονται.

Εάν ωστόσο, παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ίσως πρόκειται για έναν πρόδρομο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κάθετες γραμμώσεις στα νύχια

Η κατάσταση όπου στα νύχια εμφανίζονται κάθετες γραμμώσεις, οι οποίες ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του, ονομάζεται «ονυχόρρηξη» και συνήθως εμφανίζεται σε μαγαλύτερες ηλικίες. Προκαλείται (κυρίως στις γυναίκες) από τη συχνή χρήση ασετόν, που ξηραίνει τα νύχια, απορρυπαντικών και ζεστού νερού, που μπορούν να αλλοιώσουν την υφή των νυχιών.

Δεν είναι ανησυχητικό φαινόμενο, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να είναι οιωνός για διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Αν οι γραμμές είναι οριζόντιες ή αν τα νύχια σας εμφανίζουν αποχρωματισμό ή στρέβλωση, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

«Μυγάκια»

Η εμφάνιση των κουκκίδων στα μάτια σας, οι οποίες μάλιστα κινούνται γύρω από το οπτικό σας πεδίο παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους που έχουν μυωπία, αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Τα γνωστά «μυγάκια» εμφανίζονται συνήθως με την ηλικιακή αλλαγή του υαλοειδούς σώματος του ματιού, όταν δηλαδή η ανάπτυξή του πυκνώνει και συρρικνώνεται, κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Αν παρατηρήσετε, ωστόσο, ότι το φαινόμενο επιδεινώνεται και βλέπετε έντονες σκιές, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

«Κρακ» στα δάχτυλα

Το χαρακτηριστικό «κρακ» στα δάχτυλα (αλλά και στον αυχένα, τη μέση, τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών) συμβαίνει, όταν το υγρό που βρίσκεται ανάμεσα στους συνδέσμους του οργανισμού απελευθερώνεται. Πιο απλά, οι σύνδεσμοι ανάμεσα από τα οστά του ανθρώπινου οργανισμού, περιέχουν υγρό και αέρια, όπως είναι το άζωτο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Όταν το υγρό αυτό βρίσκεται υπό πίεση, τη στιγμή δηλαδή που ασκείται πίεση στον σύνδεσμο, το αέριο απελευθερώνεται και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος.

Αν και στις περισσότερες φορές δεν υπάρχει σπουδαίος κίνδυνος από μία τέτοια κίνηση, υπάρχουν περιπτώσεις, που ένα άγαρμπο «κρακ» μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα. Αν παρατηρήσετε κάποιο οίδημα ή αισθάνεστε πόνο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
clickatlife.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα