ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΟ Ε9...



Λύση για να μην χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν δήλωση ακινήτων Ε9 στο taxisnet, αν και όφειλαν να το πράξουν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα...
που λήγει η διορία, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τα σχέδια αυτά:

- δεν θα δοθεί παράταση στη διορία για το Ε9

- όσοι προλάβουν να καταθέσουν δήλωση μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε θεωρούνται –εξ ορισμού- εμπρόθεσμοι και δεν απειλούνται με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολής (100 ευρώ για τους περισσότερους).

-
για όσους υπέβαλαν «όπως-όπως» τη δήλωση, ή είχαν από παλαιότερα υποβάλει δήλωση Ε9 αλλά δεν πρόλαβαν να την επικαιροποιήσουν, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταθέσει ειδική νομοθετική διάταξη (τροπολογία) που θα θεωρεί ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα αρχική δήλωση (αυτή που θα βλέπει το TAXIS) ώστε να έχουν περιθώριο εκ των υστέρων να κάνουν διορθώσεις στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση, καταθέτοντας τροποποιητική δήλωση μέσω ίντερνετ ώστε να διορθωθούν και τα λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

- για όσους δεν προλάβουν να κάνουν δήλωση Ε9 απόψε, θα ήταν σκόπιμο να μην την υποβάλλουν καν μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και «μέχρι νεωτέρας», επειδή θα θεωρηθούν αυτομάτως εκπρόθεσμοι (λόγω παρελεύσεως της διορίας) και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η τροπολογία θα έχει τέτοια μορφή που θα καλύπτει και τους –διαπιστωμένα- εκπρόθεσμους.

- όταν εκδοθεί η σχετική τροπολογία, θα φανεί τελικά και αν θα μπορεί να πρσφέρει κάλυψη. ώστε να απαλλαγούν από πρόστιμα, σε όσους σπεύσουν εκπρόθεσμα (και μετά την έκδοση της σχετικής τροπολογίας) να υποβάλουν για πρώτη φορά στη ζωή τους Ε9 τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να γλιτώσουν να πρόστιμα εκπροθέσμου.

Επί της ουσίας δηλαδή, σύμφωνα με τη λύση αυτή, εμπρόθεσμες θα θεωρηθούν εν τέλει όλες οι δηλώσεις Ε9 που βρίσκονται ήδη στο σύστημα TAXIS, αλλά αυτό δεν είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα από το Σάββατο και μετά τη δήλωση Ε9 (είτε είχαν υποβάλλει ποτέ ξανά στο παρελθόν είτε όχι).

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι καταλήγουν σε αυτήν την έμμεση παράταση, για το λόγο και μόνον ότι για πρώτη φορά δηλώνονται από φέτος και τα αγροτεμάχια, επειδή δεν δηλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια στο Ε9.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν δέχονται σαν λόγο για να δοθεί παράταση τον φόρτο των δηλώσεων, διότι βλέπουν ότι επί μήνες υποβάλλονταν μόλις 5.000 δηλώσεις ημερησίως, ενώ ξαφνικά τις τρεις τελευταίες ημέρες ο όγκος των δηλώσεων εκτινάχθηκε στις 80.000 ημερησίως. Αν αυτό συνέβαινε, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, όταν υποβάλλονταν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά οι δηλώσεις, θα έπρεπε να απασχολεί 15πλάσιο προσωπικό όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς λόγο (δηλαδή για να κάθεται και μόνο στα γραφεία), ώστε να επαρκούν για όσους σπεύδουν στο «παρά ένα» να καταθέσουν τη δήλωσή τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα