''ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗ ΓΓ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ''..(σσ πανε τωρα να φιμώσουν τις ανεξάρτητες αρχές οι αχρειοι).

...ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο Ο ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ...

Ως αντισυνταγματική και παράνομη να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων ...
με την οποία το περασμένο Αύγουστο επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στο τότε Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Αυτό ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η Αρχή επέβαλε στη ΓΓΠΣ το ανώτερο προβλεπόμενο στον νόμο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, κρίνοντας ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα βρέθηκαν από την Αρχή, υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους, ενώ τα αρχεία αυτά βρέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, στα σπίτια στελεχών των επίμαχων εταιρειών τα είχαν πάρει προς φύλαξη.

Παράλληλα, η Αρχή (απόφαση 98/2013) είχε κρίνει ότι η ΓΓΠΣ, παρά τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται και την κρισιμότητά τους, δεν διαθέτει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή αθέμιτης πρόσβασης και διάδοσης των δεδομένων, καθώς και μέτρα για την ανίχνευση και διερεύνηση τυχόν περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη, η Αρχή είχε υποχρεώσει τη ΓΓΠΣ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των φορολογουμένων, αλλά είχε ζητήσει να ενισχυθούν και τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας.

Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα που βρέθηκαν από την Αρχή στην κατοχή εταιρειών αφορούν τουλάχιστον τα έτη 2000 έως και το 2012. Ειδικότερα, περιλαμβάνουν:

- στοιχεία του εντύπου Ε1 για τα οικονομικά έτη από το 2003 έως και το 2009 και εν μέρει για το 2012,
- στοιχεία του εντύπου Ε2 για το οικονομικό έτος 2006,
- στοιχεία του εντύπου Ε9 για το οικονομικό έτος 2006,
- στοιχεία του εντύπου Ε9,
- στοιχεία του ΕΤΑΚ, για τα έτη 2008, 2009 και 2012,
- στοιχεία της έκτακτης εισφοράς του ν. 3986/2011 για το οικονομικό έτος 2011,
- στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων,
- στοιχεία των σημειωμάτων περαίωσης του έτους 2010 και
- στοιχεία τελών κυκλοφορίας οχημάτων από το 2006 έως και το 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση της Αρχής, λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Μάλιστα, αναφέρει το υπουργείο ότι το πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι -σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων- τα 50.000.000 δραχμές, δηλαδή το ποσό των 146.735 ευρώ.

Είναι ακόμη παράνομη η επίμαχη απόφαση της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, καθώς έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία και εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα.

Τέλος, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών ότι η επίμαχη απόφαση είναι παράνομή, καθώς επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι ανέφικτο.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα