ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...

Η καθιέρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ...

για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής κα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Στον τομέα του Οικονομικού Συντάγματος, ο υπουργός προτείνει:

- τη θεσμοθέτηση της αρχής της σταθερότητας
του φορολογικού συστήματος κατά τρόπο που το φορολογικό σύστημα να μην αναθεωρείται πριν περάσουν δύο χρόνια εφαρμογής του.

- τη δημιουργία ειδικού τμήματος για τις επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας

- την πρόβλεψη Δικαστικής Αμνηστίας για φορολογικές δίκες εφόσον ο ιδιώτης καταβάλλει εφάπαξ ένα ποσοστό της φορολογικής διαφοράς με το κράτος.

- την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την δημιουργία Μεικτών ή Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στο πεδίο των θεσμών ο υπουργός προτείνει:

- λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δυνατότητα δηλαδή να προτείνουν σχέδια νόμου στην Βουλή οι πολίτες.

- η πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής καθίσταται προνόμιο της αντιπολίτευσης ώστε να ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής έναντι της εκτελεστικής εξουσίας

- επανεξέταση από μηδενική βάση του της βουλευτικής ασυλία και του νόμου περί ευθύνης υπουργών με παράλληλη υποχρεωτική άμεση εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων

- υποχρεωτική πενταετής κοινοβουλευτική θητεία. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση θα διαρκεί μόνο μέχρι το τέλος της πενταετίας.

Ο κ. Στυλιανίδης τάσσεται κατά της απόλυτης διάκρισης βουλευτών - υπουργών -που είναι θέση του πρωθυπουργού- γιατί, όπως αναφέρει, οδηγεί σε μονοδιάστατη στελέχωση της κυβέρνησης και ενδεχομένως σε κυριαρχία των τεχνοκρατών και της αγοράς επί της πολιτικής, ενώ στενεύει τα περιθώρια επιλογών του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι πρέπει κατά την αναθεώρηση να υπάρξει μέριμνα, ώστε να περιοριστεί το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, με μέτρα όπως η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιβολή με νόμο της εσωκομματικής δημοκρατίας στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και η θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα