Μισθοί 600 ευρώ για νέους 18 έως 25 ετών

Με αμοιβές χαμηλότερες από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αμείβονται οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας για τα δύο πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας οι νέες συμβάσεις θα μπορούν να προβλέπουν αμοιβές χαμηλότερες κατά 20% από τον κατώτατο μισθό και μαζί με τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν τα νέα εργαλεία « για την ανάσχεση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα».
Οι συμβάσεις θα μπορούν να υπογράφονται από νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών, ο
μισθός τους θα διαμορφώνεται στα 601 € από τα 751 που είναι ο κατώτατος μισθός και η διάρκεια της σύμβασης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Οι εργοδότες δεσμεύονται να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις 3 μήνες πριν την υπογραφή της σύμβασης αλλά και κατά την διάρκεια της ισχύος της, ενώ σε περίπτωση απολύσεων οι θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν εκ νέου για να διατηρηθεί ο αριθμός των εργαζομένων.

Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών στο αντικείμενο στο οποίο προσλαμβάνεται, ενώ απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων ως προς την ειδικότητα.

Η σύμβαση καταρτίζεται εγγράφως, υποβάλλεται την επόμενη μέρα στον ΟΑΕΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ.

153.000 νέες θέσεις εργασίας

Με την ανεργία να «καλπάζει» μέτρα για την ανάσχεσή της με την δημιουργία 153.000 θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά από σύσκεψη παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μεταξύ άλλων θα τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα τοπικής απασχόλησης αλλά και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την διατήρηση θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία.

Βασικοί στόχοι των μέτρων είναι:

• Η εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους αλλά και για εργαζόμενους με μειωμένα ένσημα, η δημιουργία λογαριασμού ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες,

• Η επιδότηση άνεργων μητέρων για βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και η χρηματοδότηση προγράμματος απασχόλησης αστέγων μέσω ΕΣΠΑ.

Μέσω των προγραμμάτων θα προωθηθεί και η ενίσχυση προνοιακών δομών όπως το « βοήθεια στο σπίτι»

Από την πλευρά της εκκλησίας ανακοινώθηκε ότι μπορούν να διατεθούν 10.000 συσσίτια ή δέματα κατ’ οίκον σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Keywords
Τυχαία Θέματα