ΜΑΡΑ ΖΑΧΑΡΕΑ : "ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"(σσ καλη επιτυχία Μάρα...)

"ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ"
Συνέντευξη στην Real News έδωσε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα, μία βδομάδα πριν την έναρξη του νέου κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star. «Η επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό σημαίνει για μένα επιστροφή σε...

γνώριμα λημέρια με μια καινούργια πρόκληση.
Όπως γνωρίζετε το Star δεν είχε στο κεντρικό του δελτίο εδώ και μια δεκαετία προφίλ πολιτικής ενημέρωσης και πρέπει να ξεκινήσουμε να χτίζουμε κάτι από την αρχή. Πιστεύω ότι η προετοιμασία ενός δελτίου είναι δουλειά συλλογική. Δε το πετυχαίνει ένας άνθρωπος μόνος του. Αυτό σημαίνει πως ένας ολόκληρος μηχανισμός , δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες, τεχνικοί, γραφίστες κλπ, θα πρέπει να εργαστούν με ένα άλλον τρόπο και σε διαφορετικούς ρυθμούς. Είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί, διότι πρόκειται για επαγγελματίες με μεγάλη πείρα. Δεν θα είναι όμως εύκολο, ούτε θα συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη. Χρειαζόμαστε κι εμείς χρόνο, χρειάζεται και ο τηλεθεατής χρόνο να αντιληφθεί πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στο Star. Άρα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο όσο και ενδιαφέρον εγχείρημα. Όπως καθετι καινούργιο, έχει τη γοητεία του.»

Η Μάρα Ζαχαρέα στην συνέχεια σε ερώτηση αν της έλειψε η τηλεόραση απαντά «Όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία, ξεκίνησα να δουλεύω και είχα πάντα στο νου μου πως είμαι δημοσιογράφος. Έτσι εργάστηκα σε όλα τα είδη των μέσων ενημέρωσης: εφημερίδες, περιοδικά ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο. Έβλεπα πάντοτε τον εαυτό μου ως δημοσιογράφο και όχι ως τηλεοπτικό πρόσωπο. Σήμερα μπορεί να έχω δουλειά στην τηλεόραση, αύριο όχι. Η μόνη διαφορά είναι πως η τηλεόραση έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Όταν εργάζεσαι στη “μικρή οθόνη”, ο κόσμος σε βλέπει και μετά. Όταν δε σε βλέπει πια γιατί βρήκες άλλη επαγγελματική στέγη, νομίζει πως δεν εργάζεσαι πουθενά, κάτι που συχνά δεν ισχύει.»

Όσο για το τι θα δούμε στο νέο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star; «Το νέο δελτίο του Star θα είναι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και μαχητικό. Εκεί στοχεύουμε. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως ο τηλεθεατής έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην τηλεοπτική ενημέρωση τα τελευταία χρόνια. Θεωρεί πως είναι κατευθυνόμενη και υπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες νιώθουν συχνά πυκνά ότι βάλλονται από δελτία ειδήσεων. Βλέπουμε δημοσιογράφους να έχουν μπερδέψει το ρόλο τους. Νομίζουν πως αντί να ενημερώνουν, κυβερνάνε οι ίδιοι. Αν καταφέρουμε από το δελτίο του Star να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Δεν είναι εύκολο, αλλά σε αυτό θα επενδύσουμε. Όλα τα πρόσωπα του δελτίου, προεξάρχοντος του Νίκου Χατζηνικολάου, τον οποίο είμαι βέβαιη πως ο κόσμος έχει πεθυμήσει πολύ να δει ξανά στην τηλεόραση- είναι ατού για το νέο δελτίο. Ο Σταύρος Λυγερός, η Κάτια Μακρή, ο Γιώργος Κουβαράς, ο Κώστας Στούπας, είναι δημοσιογράφοι εγνωσμένου κύρους και κυρίως πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί από τη λαίλαπα των τελευταίων ετών. Στα χρόνια του μνημονίου είδαμε τηλεοπτικά πρόσωπα να καταναλώνουν μεγάλο μέρος από το προσωπικό κεφάλαιο ετών.»

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια από τις 16 Σεπτεμβρίου του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει να υπάρχει και θεματολογία lifestyle. «Το τελευταίο μέρος του δελτίου θα περιλαμβάνει θέματα που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε lifestyle, όχι όμως της μορφής και του περιεχομένου που έβλεπε ο κόσμος στο Star την τελευταία πενταετία. Ήδη η συγκεκριμένη θεματολογία στο κανάλι έχει αλλάξει εδώ και ένα χρόνο, ειδικά τους τελευταίους μήνες πολύ περισσότερο. Δεν έχει περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα στον κόσμο τόσο όσο θα ήθελα. Σας το είπα και πριν: Είναι δύσκολο όταν έχεις περάσει στον τηλεθεατή μια συγκεκριμένη αντίληψη για χρόνια να του δημιουργήσεις μια άλλη αίσθηση πολύ σύντομα. Άλλωστε, η οδηγία που έχουμε από τη διοίκηση είναι πως ο στόχος στην τηλεθέαση εξακολουθεί να αφορά κυρίως τα λεγόμενα νεανικά κοινά. Από εκεί κυρίως θα κριθούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραβλέπουμε τα υπόλοιπα.»

Τέλος, η Μάρα Ζαχαρέα, διευθύντρια του star.gr επισημαίνει για το διαδίκτυο πως «είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή της δημοσιογραφίας. Αναμφισβήτητα είναι το μέλλον, λόγω της ταχύτητας και της διαδραστικότητας που ενέχει. Όσο τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης χάνουν την αξιοπιστία τους στο μυαλό του κόσμου, τόσο το διαδίκτυο θα γιγαντώνεται. Στην Ελλάδα είναι μια μόδα που ήρθε καθυστερημένα, όπως πολλά άλλα πράγματα, ειδικά αν συγκριθούμε με τις ΗΠΑ. Αναπτύσσεται όμως πολύ γρήγορα και έχει σαρωτική απήχηση στους νέους. Υπάρχουν αξιολογότατες δημοσιογραφικές προσπάθειες, υπάρχουν και σκουπίδια. Σιγά σιγά ο κόσμος θα μάθει να τα ξεχωρίζει.»

Πηγή: Real Life
Keywords
Τυχαία Θέματα