Επιστροφή Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 14:16 Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Εκτακτο ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου σήμερα



Για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα

Εν όψει της επιστροφής της τρόικας τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εκτάκτως σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν
οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης και κυρίως
η πορεία των μεταρρυθμίσεων και η διαθεσιμότητα, ενώ οι δύο αρχηγοί θα συζητήσουν επίσης σύμφωνα με πληροφορίες για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει με τη μορφή επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους το συντομότερο δυνατό, εν είδει προεκλογικής παροχής.

Ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος θα καθορίσουν τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα ζητώντας την εφαρμογή του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, η δικομματική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για το θέμα του γάλακτος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν σαφές στο τελευταίο Eurogroup ότι αναμένουν την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ 100%, η Αθήνα όμως επικαλείται στο συγκεκριμένο ζήτημα τις “ελληνικές ιδιαιτερότητες”, όπως και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα αρτοποιεία.

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ειδικότερα ως προς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να προταθεί στην τρόικα η μείωση της λίστας και στις διαπραγματεύσεις ως πρώτη γραμμή άμυνας να τεθεί η απελευθέρωση εντός των φαρμακείων και εάν αυτό δε γίνει αποδεκτό, η πώληση τους στα σούπερμαρκετ από φαρμακοποιούς. Όσον αφορά στο ψωμί, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να πωλείται με το κιλό, αλλά να μην εφαρμοστεί το έτερο σκέλος της πρότασης του ΟΟΣΑ για τον ορισμό των αρτοποιείων.

Την ίδια στιγμή, η διαθεσιμότητα εκτός του ότι φέρνει συγκρούσεις με τους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ, κινδυνεύει να σκοντάψει στην απροθυμία των δημοτικών υπαλλήλων να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας.

Η νέα συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου πραγματοποιείται εν τω μεταξύ στον απόηχο των απανωτών μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες για μετάθεση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά τις ευρωεκλογές, με το Μαξίμου να ζητά πλέον μία πολιτική δήλωση στήριξης των εταίρων, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στις 22 Απριλίου και πριν την κάλπη.
Keywords
Τυχαία Θέματα