ΕΑΝ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ;



Η Ευρώπη, προς το παρόν, είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εξαρτημένη από τη Ρωσία, όσο αναφορά την τροφοδότηση του φυσικού αερίου. Μεταξύ 60% και 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς ...

την ΕΕ διέρχονται μέσω της Ουκρανίας. Η Ρωσία σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο και τον σοβαρότερο (εκτός OPEC) παραγωγό πετρελαίου.

Η
ουκρανική κρίση και η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις στην τιμή το φυσικού αερίου. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη στις αρχές του 2009, όταν η Νοτιοανατολική Ευρώπη επλήγη από τις μεγάλης διάρκειας ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, την παύση της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την οικονομική κρίση. Καθόλου απίθανο να συμβεί και τώρα.

Όσον αναφορά τις αγορές, το κλείσιμο της Παρασκευής δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι τα γεγονότα αυτά θα επηρεάσουν τις αγορές. Όμως τα επίπεδα που βρισκόμαστε είναι πολύ κρίσιμα και μια ανατροπή θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς καμία προειδοποίηση. Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, το νόμισμά της έχει καταρρεύσει ενώ τα CDSτης χώρας ανεβαίνουν ασταμάτητα οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πλήρη εξάρτηση από το νικητή της «κόντρας» που έχει ξεσπάσει. Αλλά, μπορεί η η Ουκρανία να αποτελέσει ένα νέο «μαύρο κύκνο»; H θεωρία του «μαύρου κύκνου» αναφέρεται σε ένα γεγονός που ξεκινάει ως μικρής σπουδαιότητας και καταλήγει να έχει δραματικές συνέπειες στο σύνολο του χρηματιστηριακού συστήματος.
Πηγή : newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα