O έρωτας τυφλώνει, χαζεύει και αλλάζει τη φωνή -


Εννιά απροσδόκητες παρενέργειες του συναισθήματος

Το πείραγμα μεταξύ φίλων με το κλασικό «ερωτευμένος είσαι;» όταν κάποιο μέλος της παρέας ήταν μονίμως αφηρημένο ή φέρεται χαζά, δεν είναι μία κουβέντα στον αέρα. Οι επιστήμονες... το επιβεβαιώνουν. Ο έρωτας κάνει τον κόσμο πιο χαζό, τον τυφλώνει και του αλλάζει τη φωνή. Και αυτές είναι μόνο τρεις από τις εννιά διαπιστωμένες... παρενέργειες.
Ο έρωτας κάνει τον άνθρωπο πιο χαζό. Μελέτες έδειξαν ότι όσοι είναι χαμένοι μέσα σε αυτό το παθιασμένο συναίσθημα, έχουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και απόδοσης σε εργασίες που απαιτούν προσοχή.

Ο ερωτευμένος είναι «φτιαγμένος». Οι επιστήμονες το απέδειξαν με μαγνητική τομογραφία. Ο έρωτας προκαλεί στο νευρικό σύστημα αντιδράσεις που είναι παρόμοιες με εκείνες στον εγκέφαλο κάποιου χρήστη κοκαΐνης, με αποτέλεσμα να νιώθει αυτή την ανεξήγητη ευφορία.

Ο έρωτας μας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο. Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από αυτό το συναίσθημα είναι οι ίδιες που έχουν την ίδια «συμπεριφορά» στη χρήση αναλγητικών.

Οι ερωτευμένοι περπατούν πιο αργά. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνδρες προσαρμόζουν ασυνείδητα την ταχύτητα με την οποία κινούνται σε εκείνη της συντρόφου τους. Κάτι που δεν παρατηρείται όταν απλά περπατούν δίπλα σε μία γυναίκα με την οποία δεν σχετίζονται.

Ο έρωτας αλλάζει το σφυγμό, ώστε να ταιριάζει με εκείνον του έτερον ήμισυ. Μελέτες διαπίστωσαν πως οι καρδιές δύο ερωτευμένων χτυπούν με τον ίδιο ρυθμό.

Αλλοιώνει και τη φωνή. Οι γυναίκες έχουν την τάση να μιλούν με πιο τσιριχτή φωνή στους άνδρες τους οποίους θεωρούν ελκυστικούς. Επίσης, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ερωτευμένοι καμιά φορά μιμούνται ασυναίσθητα τον ήχο της φωνής του συντρόφου τους.

Οντως, ο έρωτας τυφλώνει τελικά. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι άτομα που είναι δεσμευμένα ουσιαστικά «δεν βλέπουν» τους άλλους ελκυστικούς ανθρώπους γύρω τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Ο έρωτας κάνει τον άνθρωπο παράτολμο. Είναι σαν τα παραμύθια, όπου ο πρίγκιπας ρισκάρει τα πάντα για την αγαπημένη του. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες έχουν την τάση να κινδυνεύσουν, ακόμη κι αν αυτό είναι περιττό, για τη σύντροφό τους.

Κάνει τις κόρες να διαστέλλονται. Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει πως αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις έντονης συναισθηματικής κατάστασης, όπως βέβαια είναι αυτή που βιώνουν οι ερωτευμένοι.
press-gr

Tsekouratoi
Keywords
Τυχαία Θέματα