«Ζήτω η Ελλάς»: Ολόκληρη η ομιλία-ύμνος στη δημοκρατία από τον Ομπάμα (Video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Άξιον Εστί άρχισε την ομιλία του στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της δημοκρατίας.

Οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι που είχαν γεμίσει την αίθουσα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» χειροκρότησαν θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο

μόλις εμφανίστηκε στο βήμα.

Μετά τους στίχους από το «Άξιον Εστί» ο Μ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία, τη φουστανέλα -λέξεις που είπε στα ελληνικά- αλλά και τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούμπο, για τον οποίο είπε ότι όλο και βελτιώνεται.

«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να το κάνω στην Ελλάδα. Έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα, μια μικρή βραχώδης χώρα στην ανθρωπότητα. Η κατανόηση του κόσμου και η θέση μας σ’ αυτόν στηρίχτηκαν στον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη», είπε ο Ομπαμα.

Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ».

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση. Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε πολλές διαφορές, αλλά οι Δημοκρατίες αυτό κάνουν: διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση εξουσίας. Η Δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα».

«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους» πρόσθεσε.

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit. Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει» επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μεγάλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία προς όφελος των καταναλωτών. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις ΗΠΑ που φοβούνται για το μέλλον τους. Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς» επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις... Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας: «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε. Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό».

«Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη» τόνισε.

«Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό. Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους» επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοδος κατακτάται. Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη».

«Φιλότιμο, το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει κουράγιο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Ζήτω η Ελλάς».

Δείτε το βίντεο:

Νωρίτερα, ουρές εκατοντάδων μέτρων σχηματίστηκαν έξω από το ίδρυμα από προσκεκλημένους που περιμένουν να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας των Αμερικανών για να μπουν στην αίθουσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε το μεσημέρι για το Βερολίνο. Το AirForce One απογειώθηκε από το «Ελ.Βενιζέλος» στις 15:30.

Το άρθρο «Ζήτω η Ελλάς»: Ολόκληρη η ομιλία-ύμνος στη δημοκρατία από τον Ομπάμα (Video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα