Υπερεκτιμημένο το οδοντικό νήμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια ερώτηση του πρακτορείου Associated Press προς το υπ. Υγείας των ΗΠΑ για την χρήση του οδοντικού νήματος αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει γνωστό ότι κατ’ ουσίαν καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της εν λόγω πρακτικής.

Επιπλέον η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας με χθεσινή

ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη σημασία της χρήσης οδοντικού νήματος, καθώς οι έως τώρα μελέτες είτε δεν έχουν επαρκή αριθμό εθελοντών, είτε δεν έχουν γίνει σε αρκετό βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, μια ανάλυση 12 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που είχε γίνει το 2011 από την ιατρική επιθεώρηση «Cochrane» είχε βρει «πολύ αναξιόπιστες» ενδείξεις ότι το νήμα μπορεί να μειώσει την οδοντική πλάκα μετά από ένα έως τρεις μήνες τακτικής χρήσης. Ακόμη, δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν μελέτες που να αποδεικνύουν τη συνδυαστική αποτελεσματικότητα του νήματος και του βουρτσίσματος, όσον αφορά τις τρύπες στα δόντια.

«Είναι ιδιαίτερα άξιο απορίας ότι για δύο συνήθειες, το νήμα και το βούρτσισμα χωρίς φθόριο, που ευρέως πιστεύεται ότι εμποδίζουν τις φθορές των δοντιών, δεν έχουν ακόμη υπάρξει τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο καθηγητής οδοντιατρικής δρ Φιλίπ Χατζοέλ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδείξεις ότι το νήμα όντως κάνει καλό στην ουλίτιδα, κάτι που επιβεβαίωσε και η μετα-ανάλυση στο Cochrane, καθώς όσοι καθαρίζουν τα δόντια τους με νήμα και τα βουρτσίζουν τακτικά, τα ούλα τους ματώνουν λιγότερο, σε σχέση με όσους κάνουν μόνο βούρτσισμα. Όταν όμως, μετά από χρόνια, η ουλίτιδα γίνεται περιοδοντίτιδα (φθορά στα οστά των δοντιών), το νήμα δεν φαίνεται να παρέχει κάποια ωφέλεια.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ απέσυρε την καθημερινή χρήση νήματος από τον κατάλογο των συμβουλών για υγιεινή των δοντιών, ενώ το ίδιο σκέφτεται να πράξει και το αγγλικό υπουργείο Υγείας. Ήδη αρκετοί οδοντίατροι δείχνουν προτίμηση στα μεσοδόντια βουρτσάκια αντί του νήματος.

«Εδώ και χρόνια μας λένε ότι το νήμα συνιστά ουσιώδες μέρος της φροντίδας των δοντιών και των ούλων μας. Και τώρα αποκαλύπτεται πως οι μόνοι άνθρωποι που πραγματικά επωφελούνται, είναι οι κατασκευαστές των οδοντικών νημάτων. ‘Αλλος ένας μύθος στο πεδίο της υγείας απομυθοποιείται», δήλωσε η αρμόδια για θέματα Υγείας των Εργατικών, Νταϊάν ‘Αμποτ.

Το άρθρο Υπερεκτιμημένο το οδοντικό νήμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα