Υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί έλεγχοι στη δυτική Αθήνα

Με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας δυτικού τομέα Αθηνών πραγματοποίησαν σειρά δράσεων και εντατικούς ελέγχους, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Πιο συγκεκριμένα και απολογιστικά από 01/01/2012 μέχρι και 30/09/2012:
α) Η Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής πραγματοποίησε 9474 υγειονομικούς ελέγχους (σε καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανθυγιεινές

εστίες, κολυμβητικές δεξαμενές, καταλληλότητα καντίνας , απολύμανση οστών κλπ.). Έγιναν 168 έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία και διενεργήθηκαν επιθεωρήσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες τροφίμων και νερού για έλεγχο λεγεωνέλλας και έγιναν 13 επιθεωρήσεις σε συσσίτια που διενεργούνται από δήμο ή ενορίες εκκλησιών. Τέλος στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών έγιναν 7 ψεκασμοί στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και 7 στη λίμνη Κουμουνδούρου.

β) Η Δ/νση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Τ. χορήγησε σε 728 νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους επίδομα διατροφικού επιδόματος ύψους 2.336.982,01 ευρώ και δόθηκαν 797 δελτία μετακίνησης ΑΜΕΑ. Έγιναν 183 επιθεωρήσεις σε παιδικούς σταθμούς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος mantoux σε 809 άτομα, έγιναν 12 επισκέψεις σε σχολεία για τον ίδιο λόγο, πραγματοποιήθηκαν 11560 εμβόλια και χορηγήθηκαν 1475 ανθελονοσιακά φάρμακα σε ασθενείς. Τέλος, μετά από έλεγχο των νόμιμων προϋποθέσεων δόθηκαν άδειες άσκησης σε επαγγελματίες υγείας και άδειες λειτουργίας σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , σε φαρμακεία , φαρμακαποθήκες κλπ.

γ) Η δ/νση αγροτικής οικονομίας & κτηνιατρικής, στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων για άπορους και σε συνεργασία με την εκκλησία, συλλόγους, πολύτεκνους και δήμους, το 2012 διένειμε 35.190κ.ζυμαρικά, 28.870κ.ρύζι και 9.337κ.τυρί φέτα σε 7979 άτομα και προγραμματίζει για το 2013 ανάλογη δράση. Έγιναν 308 έλεγχοι σε υπεραγορές τροφίμων, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, χώρους εστίασης, εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης κλπ, 177 αστυκτηνιατρικές επιθεωρήσεις και διενεργήθηκαν εμβολιασμοί ζώων για μελιταίο πυρετό και αιμοληψίες σε ιπποειδή για τον ιό του δυτικού Νείλου. Επίσης χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας ιατρείων μικρών ζώων και καταστημάτων πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, εξετάστηκαν καταγγελίες ευζωίας ζώων συντροφιάς, έγιναν έλεγχοι σε τρόφιμα, σε οινοποιεία, σε επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου κλπ.

Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αθήνας, κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι σε συνθήκες μιας βαθιάς κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης , με στοχοποίηση των εργασιακών σχέσεων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και παράλληλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας , η περιφερειακή ενότητα της δυτικής Αθήνας

Keywords
Τυχαία Θέματα