«Βυσσινόκηπος»: Τσέχωφ σε μια παλιά οικία στο Μαρούσι

Η Τζένη Δριβάλα, η γνωστή υψίφωνος αλλά και ερμηνεύτρια ρόλων του κλασσικού θεάτρου, μετά από αλλεπάλληλες σκηνοθεσίες στον χώρο της όπερας, σκηνοθετεί για πρώτη φορά θεατρική παράσταση.

Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Τσέχωφ, τον «Βυσσινόκηπο», ο οποίος μάλιστα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1904 – που είναι και το έτος του θανάτου του συγγραφέα- δηλ ακριβώς πριν από 110 χρόνια.

Η σκηνοθέτιδα αναφέρει:

«Η ιδέα αυτής της παραγωγής προέκυψε από την ύπαρξη ενός ιδιαίτερου Χώρου Τέχνης στο

Μαρούσι, το ΙΔΙΟΜΕΛΟ.

Το ΙΔΙΟΜΕΛΟ στεγάζεται σε νεοκλασική οικία, άριστα διατηρημένη και ανακαινισμένη, της οποίας οι χώροι , -εσωτερικοί και εξωτερικοί- θα λειτουργήσουν σαν «φυσικό σκηνικό» για τις 4 πράξεις του “Βυσσινόκηπου”.

Η ιδέα που συζήτησα με τους ιδιοκτήτες του χώρου είναι, να νιώσει ο θεατής σαν να παρίσταται σε ένα κινηματογραφικό πλατό, όπου γυρίζεται ταινία το θεατρικό έργο.

Η διανομή των ρόλων έγινε με “κινηματογραφικά” κριτήρια.

Εκτός από την αγάπη μου για τον Τσέχωφ και ειδικά τον “Βυσσινόκηπο”, ένιωσα ότι αυτό που διαπραγματεύεται δηλ. η “εκδίωξη” του παλαιού που αδυνατεί να προσαρμοστεί, από το «καινούργιο» που έχει όραμα και επιδιώξεις- είναι κάτι που ζούμε πολύ έντονα αυτήν την στιγμή και μπορεί ο καθένας από εμάς να ταυτιστεί, είτε με το ένα στρατόπεδο, είτε με το άλλο. Ο Τσέχωφ, σαν μεγάλος συγγραφέας και διανοητής φυσικά, χωρίς να αγνοεί τα τρωτά τους, βλέπει με συμπάθεια και τις δύο πλευρές .

Κι εγώ η ίδια βίωσα κάποια στιγμή στη ζωή μου τον δικό μου “Βυσσινόκηπο” και οδηγήθηκα σε αποφάσεις που βάρυναν πολύ στο μέλλον μου».

Έχω παρακολουθήσει αρκετές παραγωγές του έργου στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Κορυφαία θεωρώ το κινηματογραφικό «κύκνειο άσμα» του μεγάλου μας σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Η τραγική διάσταση που έδωσε -ειδικά στον χαρακτήρα της Λιούμποβ -Αντρέγεβνα θεωρώ ότι είναι αξεπέραστη.

Βέβαια δεν πρόκειται να “μιμηθούμε” την ταινία. Εξ άλλου το σινεμά προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες από το θέατρο.

Όπως είναι αναμενόμενο, το μουσικό μέρος σε αυτήν την παραγωγή κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της όλης παράστασης.

Για τις μουσικές στιγμές του έργου επέλεξα αποσπάσματα από την όπερα του Ρώσου συνθέτη Ρίμσκυ -Κόρσακοφ “Ο χρυσός πετεινός”, που ηχογραφήθηκαν στο στούντιο. ‘Έπειτα επεξεργάστηκαν για την τελική τους μορφή από τον εξαιρετικό συνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη.

Εκτός όμως από αυτά που αποτελούν την “μουσική επένδυση” του έργου, στην Γ’ Πράξη, όπου δίνεται η χοροεσπερίδα και η γιορτή, οι θεατές ας προετοιμαστούν για ένα μουσικό “live show” από τους συντελεστές της παράστασης».

Με επικεφαλής την Τζένη Δριβάλα στον ρόλο της «Λιουμπόβ-Αντρέγεβνα», στους άλλους ρόλους εμφανίζονται οι:

Μαρία Κοντογούρη-Άννια,

Ερμίνα Γεράρδη-Βάρια,

Ελένη Μονιώδη-Ντουνιάσσα

Γιάννης Μπόγρης-Λοπάχιν,

Ανδρέας Παπαγιαννάκης-Τροφίμωφ,

Βασίλης Ασημάκης-Γκάγεφ,

Αλέξανδρος Γάβαρης-Γιάσσα

και ο Γαβριήλ Αντωνέλλος στον ρόλο του Φιρς.

Σκηνοθεσία – διασκευή: Τζένη Δριβάλα

Κοστούμια: Dennis Krief

Φωτισμοί: Αλ. Αδάμ

Μουσική: Αλ.Χάχαλης

Οι δύο πρώτες παραστάσεις θα δοθούν Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου και 3, 4, 5, 10, 11, 12 και 17, 18, 19 Οκτωβρίου, με την προοπτική το έργο να επαναληφθεί τον Μάιο του 2015.

Έναρξη: 19.00

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κων/νου, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Πληροφορίες: 210 6817042

http://idiomelo.blogspot.com

Keywords
Τυχαία Θέματα