«Τρέλα» με τον ΕΝΦΙΑ! Θα πληρώσουν κανονικά ανάπηροι, τυφλοί και όσοι είχαν εκπτώσεις

Παγίδες κρύβουν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με δεδομένο ότι υπάρχουν περιπτώσεις, που πέρυσι δικαιούνταν μειώσεις ή εκπτώσεις, φέτος τα χάνουν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Οι ομάδες αυτές του κόσμου είναι κατά κύριο λόγο, άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, οι όποιοι δεν θα δουν την έκπτωση του 50% ή και την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,

όπως την προηγούμενη χρονιά και έτσι θα βάλουν το χέρι βαθιά για να πληρώσουν κανονικά τον «λογαριασμό» των ακινήτων τους, ακόμη και εάν έχουν ένα μικρό σπιτάκι για να επιβιώσουν.

Αυτό βέβαια θα συμβεί, αφού από φέτος για την απαλλαγή ή την έκπτωση των ευπαθών ομάδων δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το εισόδημα, αλλά και έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης (τριτέκνων, πολυτέκνων), οι αντιμισθίες τυφλών, οι αποζημιώσεις απόλυσης, το επίδομα ανεργίας, αλλά και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στη συνέχεια στο άθροισμα, που θα προκύπτει, θα προστίθεται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος, λόγω υψηλών τεκμηρίων. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια εισοδήματος, που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε, με σκοπό να καθοριστεί ο τρόπος εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013, οι οποίες προβλέπουν ότι:

1) Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα