Το προφίλ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση για τα αίτια, που έκαναν τους μισούς Αθηναίους να είναι κατά των μεταναστών και να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή.

Ενδεικτικό είναι, πως στην ερώτηση για το «ποια πιστεύουν ότι είναι η επίδραση των μεταναστών στην οικονομία της χώρας», το 59% των κατοίκων στο κέντρο (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια,

Πατήσια και Κυψέλη) απαντούν πως είναι αρνητική.

Στην ερώτηση «αν οι μετανάστες υποσκάπτουν ή εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας», το 61% των ερωτηθέντων στην Αθήνα απαντά ότι την υποσκάπτουν, το 31% έχει ουδέτερη θέση και το 8% πιστεύει ότι την εμπλουτίζουν.

Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ότι η επιρροή της Χρυσής Αυγής είναι ισχυρότερη:

α) ανάμεσα στους άνδρες,

β) στις ηλικίες 35-44,

γ) στους αποφοίτους Λυκείου και τεχνικής εκπαίδευσης και

δ) στους ανέργους και στους εμπόρους.

Μέχρι το 2011 οι Αθηναίοι έρχονταν σε επαφή με τη δράση της Χρυσής Αυγής μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων ή από το φιλικό τους περιβάλλον, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης.

Από το 2012 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό όσων αναζητούν πληροφορίες για τη Χρυσή Αυγή στο Διαδίκτυο (αύξηση περίπου 80%). Η αύξηση είναι υψηλότερη στα λοιπά διαμερίσματα, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τη Χρυσή Αυγή ως εκλογική επιλογή εντός του 2012.

Η αρνητική στάση απέναντι στους μετανάστες δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη μεταναστευτική παρουσία, αλλά διαχέεται και στους κατοίκους των υπολοίπων διαμερισμάτων της Αθήνας. Με άλλα λόγια η αντιμεταναστευτική στάση των πολιτών αποδεσμεύεται από «τον φόβο του μετανάστη» που οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά και μετατρέπεται σε γενικευμένη άρνηση απέναντι στο φαινόμενο.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο στους κατοίκους ολόκληρου του δήμου Αθηναίων. Περίπου 2 στους 3 δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Θα ένιωθα φόβο αν χρειαζόταν να διασχίσω μετά τα μεσάνυχτα το κοντινό μου πάρκο» και το 1/3 του δείγματος δηλώνει: «Θα ένιωθα φόβο αν χρειαζόταν να μείνω στη διάρκεια του Αυγούστου μόνος στο διαμέρισμά μου για μερικές ημέρες».

Επιπλέον, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσπάθησαν να εντοπίσουν αν οι Αθηναίοι είναι αρνητικοί απέναντι σε μετανάστες οποιασδήποτε υπηκοότητας. Στο σενάριο κατά το οποίο ο διαρρήκτης είναι Έλληνας, μόλις το 27% προτείνει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δύο ετών. Σε εκείνο κατά το οποίο είναι Αλβανός με άδεια, το ποσοστό φθάνει το 46%, ενώ σε εκείνο κατά το οποίο είναι Αλβανός χωρίς άδεια το 52% και στο σενάριο, που είναι Αφγανός με άδεια, το ποσοστό ανέρχεται στο 49%.

Πάντως, ενδιαφέρον είναι το γεγονός, πως παρά τις-αντικειμενικά ανεκτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι του γίνονται όλο και πιο αντιμετανάστες. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το γεγονός στη μαζική εισροή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, οι οποίοι

Keywords
Τυχαία Θέματα