Το φυσικό αέριο φροντίζει για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες οδηγούς

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το φυσικό αέριο κίνησης φροντίζει για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες και τους προσφέρει την ευκαιρία να διανύσουν με ασφάλεια και οικονομία χιλιάδες χιλιόμετρα.

Μια σειρά ευνοϊκών παραγόντων συνδράμουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αεριοκίνησης και την χρήση του «πράσινου καυσίμου» από τους οδηγούς σε όλη την Επικράτεια: ένα συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου, ένα θεσμικό πλαίσιο που απελευθερώνει πλήρως τη χρήση του, μια αγορά έτοιμη να προσφέρει μια ευρεία γκάμα από μοντέλα φυσικού αερίου (ΙΧ και επαγγελματικά)

και μια σειρά από κίνητρα (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ) για τη μετακίνηση με φυσικό αέριο.

Τα καλά νέα για το δίκτυο φυσικού αερίου

Τα καλά νέα γα το δίκτυο φυσικού αερίου έρχονται το ένα μετά το άλλο. Πρατήρια ανοίγουν στις μεγάλες πόλεις ενώ τα υπάρχοντα διευρύνουν τη δραστηριότητά τους. Πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί ο σταθμός ανεφοδιασμού στα Άνω Λιόσια ο οποίος στο εξής εκτός από λεωφορεία και απορριμματοφόρα θα εξυπηρετεί και ιδιώτες. Έτσι, οι σημαντικότερες «γωνιές» της Αθήνας μπορούν πλέον να υποδεχθούν τους οδηγούς που κινούνται με φυσικό αέριο. Όμως και εκτός της πρωτεύουσας, άλλες μεγάλες πόλεις εξυπηρετούν έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων φυσικού αερίου, τα οποία κάνουν μια «στάση» στη Λάρισα, το Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη για ανεφοδιασμό. Τα πρατήρια Fisikon είναι πλέον το σήμα κατατεθέν της οικολογικής οδήγησης και κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο δρόμος προς τη νέα γενιά καυσίμων είναι πλέον (ευτυχώς) χωρίς επιστροφή.

Επιδοτήσεις για οχήματα φυσικού αερίου

Με τα νέα δεδομένα προσφέρεται η δυνατότητα για ακόμη πιο φθηνές μετακινήσεις, ενώ λόγω της χαμηλότερης τιμής του καυσίμου, η απόσβεση της αγοράς ενός οχήματος φυσικού αερίου ή μετεγκατάστασης του κιτ (σε περίπτωση μετατροπής συμβατικού οχήματος σε διπλού καυσίμου) μπορεί να γίνει πιο σαφώς πιο γρήγορα. Ωστόσο, τα κίνητρα χρήσης οχημάτων φυσικού αερίου δεν σταματούν εδώ. Οι επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να αποκτήσουν ολοκαίνουρια οχήματα φυσικού αερίου κάνοντας χρήση προγραμμάτων επιδότησης που προσφέρουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ.

Oι σημαντικότερες «γωνιές» της Αθήνας διαθέτουν πρατήρια φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς

Η ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη της αεριοκίνησης προχώρησε σε συμφωνία με τις εταιρίες ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, ΜΕRCEDES-BENZ EΛΛΑΣ, GENERAL MOTORS HELLAS A.E. και KOSMOCAR AE για την επιδότηση συγκεκριμένου αριθμού επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου.

Η επιδότηση, αφορά είτε σε μείωση της τιμής αγοράς του οχήματος, είτε σε διάθεση δωρεάν καυσίμου και σκοπό έχει τη γνωριμία των επαγγελματιών-οδηγών με το οικολογικό και οικονομικό φυσικό αέριο (οικονομία στην κατανάλωση έως 60%).

SCODA OCTAVIA 1.4 TSI G-TECHOPEL COMBOMERCEDES SPRINDER NGDVOLKSWAGEN CADDYMERCEDES B-CLASS 200 NGDMERCEDES E-CLASS 200 NGD

Χαμηλό κόστος οδήγησης με τα πιο γνωστά μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Τα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν φθάσει τα 25.300 σε όλο τον κόσμο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιωτών και επαγγελματικών οδηγών. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ευρώπη, λειτουργούν συνολικά 4.720 πρατήρια προκειμένου να ανεφοδιάσουν τα 1,8 εκατομμύρια οχήματα που κινούνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τα εργοστασιακά μοντέλα φυσικού αερίου που διατίθενται στην ελληνική αγορά μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ιδιωτών αλλά και μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομική μετακίνηση τόσο εντός όσο και εκτός πόλεων.

Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν εργοστασιακά μοντέλα φυσικού αερίου τα οποία σημειώνουν τα δικά τους ρεκόρ σε επίπεδο επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα Volkswagen Passat χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας μόλις 17,5 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα-Κατερίνη, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη βενζίνη υπολογίζεται γύρω στα 47 ευρώ. Ακόμη, το Fiat Panda Natural Power μπορεί να διανύσει 1148χλμ (με συνδυασμό των ρεζερβουάρ βενζίνης και φυσικού αερίου), ενώ η οικονομία καυσίμου μπορεί να ξεπεράσει το 60% με τη χρήση φυσικού αερίου, έναντι της βενζίνης.

Αυτοκίνητα φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά

Τα εργοστασιακά μοντέλα διπλού καυσίμου, τα οποία διατίθενται στην ελληνική αγορά από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες επιτρέπουν αυτονομία και περιθώρια επιλογής καυσίμου ανάλογα με τις απαιτήσεις της οδήγησης.

Οι Έλληνες οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους ΙΧ και επαγγελματικά CNGμοντέλα από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα πιο γνωστά μοντέλα κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις ενώ η γκάμα τους διευρύνεται συνεχώς με νέα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή και την ελληνική αγορά. Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν CNG οχήματα γνωστών αντιπροσωπειών όπως είναι η Fiat (Fiat 500L Natural Power, Fiat Qubo 1.4 70 PS, Fiat Punto 1.4 70 PS, Fiat Panda, Fiat Doblo 1.4 T-Jet 120 PS), η Audi (Audi A3 Sportback g-tron),η MercedesBenz (B Class 200, E 200 NTG, Benz Sprinter NGT), η Lancia (Lancia Ypsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η Iveco (Iveco Daily), η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, EcoUp, CaddyVan Ecofuel), η Seat (Seat Leon 1.4 TGI 110 PS), η Skoda(OctaviaG-TEC) και η Opel (Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo, Opel Combo 1.4 T-Jet 120 PS).

Σε μια περίοδο όπου το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου διευρύνεται συνεχώς και το θεσμικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί, το φυσικό αέριο γίνεται πρωταγωνιστής όχι μόνο στα επιχειρηματικά δρώμενα του κλάδου αλλά στη καθημερινότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Πιο φθηνό και πιο πολύ…

Mε βάσει τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG).

Ως προς την απόδοση του καυσίμου ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης και 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου ( LPG).

Ως προς τα περιβαλλοντικά οφέλη αξίζει να αναφερθεί ότι το φυσικό αέριο έχει 25% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο και τη βενζίνη και 10% σε σχέση με το υγραέριο. Το φυσικό αέριο εκπέμπει 30% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με το πετρέλαιο και τη βενζίνη. Σε σύγκριση με το υγραέριο, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την καύση του υγραερίου παράγονται άλλα οργανικά παράγωγα, λόγω των δεσμών άνθρακα που υπάρχουν στα μόρια του προπανίου και βουτανίου (σύνθεση υγραερίου), πράγμα που δεν συμβαίνει με το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μεθάνιο (ένα μόριο άνθρακα).Το φυσικό αέριο έχει μειωμένες εκπομπές ΝΟx (αζωτοξείδια) & Sox ( οξείδια του θείου) και σχεδόν μηδενικές σε σωματίδια και κυκλικές ενώσεις.

Το άρθρο Το φυσικό αέριο φροντίζει για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες οδηγούς εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα