Την καλύτερη συμβουλή στους γονείς αγοριών, την έδωσε ο Τριντό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Ευτυχία Παπούλια

Το πιο γελοίο σε μια γυναίκα είναι να είναι άντρας.

Joseph De Maistre, 1753-1821, Γαλλοϊταλός διπλωμάτης & φιλόσοφος

Στην ερώτηση τι είναι φεμινισμός και τι πρεσβεύει μία φεμινίστρια το 2017, κανείς δεν θα μπορέσει να δώσει μια σαφή απάντηση.

Φεμινισμός είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ιδεολογία με πολλές όψεις, όπως η προσωπική, η πολιτική, η φιλοσοφική, η οικονομική, η ψυχαναλυτική και σίγουρα, όχι ένα σύστημα ιδεών.

Άλλοι πάλι, τον ταυτίζουν με την μισανδρία και όμως, ο παρεξηγημένος

φεμινισμός των σημερινών καιρών, εμπεριέχει κάποια ίχνη εμπάθειας για τους εκπροσώπους των αρσενικών.

Με μια πρώτη ματιά στο θέμα, σε μία εποχή που το «ασθενές» φύλο έχει καταφέρει να μπει για τα καλά σε κάθε μικρόκοσμο της σκληρής και απαιτητικής κοινωνίας, αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που διεκδικούν οι γυναίκες.

Είναι όμορφες, μορφωμένες, επιτυχημένες και ευλογημένες να διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος. Καταφέρνουν να εργάζονται, να μεγαλώνουν παιδιά, να διατηρούνται σε φόρμα και να αγαπούν τον άντρα που επέλεξαν. Οι εξαιρέσεις είναι σε κάθε κανόνα δεδομένες, όμως θα σταθούμε σε αυτές, που είναι πολλές και ομορφαίνουν τον κόσμο μας.

Και χωρίς επιπλέον εξηγήσεις, οι άντρες οφείλουν να υποκλίνονται σε αυτές και να είναι διαρκώς ερωτευμένοι και γιατί όχι και φεμινιστές.

Όπως πολύ σωστά συμβούλεψε ο πιο αγαπητός πρωθυπουργός του κόσμου, που δεν είναι άλλος από τον Καναδό Τζάστιν Τριντό. Ο γοητευτικός νέος, που εκτός των άλλων κέρδισε τις εκλογές και λόγω της μεγάλης αποδοχής του από το γυναικείο φύλο, παρότρυνε τους γονείς να μεγαλώσουν τα αγόρια τους σαν φεμινιστές.

Βέβαια, δεν διευκρίνισε πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά των νέων που θα σκέφτονται φεμινιστικά, δηλώνει όμως ότι ο φεμινισμός δεν είναι απλώς η πίστη στην ισότητα των δυο φίλων αλλά η γνώση ότι «όταν είμαστε όλοι ίσοι, τότε είμαστε όλοι μας πιο ελεύθεροι».

Η πρώτη σκέψη που έκανα, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω το μήνυμα του, ήταν πως αν οι άνδρες σκέφτονταν φεμινιστικά θα είχαν περιοριστεί κάποια κοινωνικά φαινόμενα που αναστατώνουν την καθημερινότητα των γυναικών.

Αυτή η πρωτότυπη προτροπή του Τριντό στους γονείς, έχει στόχο την καταπολέμηση της σεξιστικής συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες, ένα τεράστιο πρόβλημα που παρά την εξέλιξη των, δεν έχει εξαλειφθεί.

Μια συμπεριφορά η οποία είναι αποτέλεσμα αφενός μεν της διαστρέβλωσης του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του ΄60 αφετέρου όμως και των ιδεών που πολλές μανάδες καλλιεργούν στα αγόρια τους για την ανωτερότητα του άνδρα.

Αυτό ακριβώς εννοεί και ο Καναδός πρωθυπουργός, που τονίζει πως όταν τα αγόρια είναι φεμινιστές, αποκτούν μια αίσθηση δικαιοσύνης και αυτό τα βοηθά να αποφύγουν την πίεση ενός συγκεκριμένου «ανδρισμού», που τελικά βλάπτει και τους άντρες και το περιβάλλον τους.

Τα δύο φύλλα δε συγκρίνονται με όρους ανωτερότητας και κατωτερότητας αλλά με όρους διαφορετικότητας. Ωστόσο αρκετοί θεωρούν πως η γυναίκα είναι ανώτερο πλάσμα επειδή από αυτήν προέρχεται η ζωή και ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερες ψυχικές αντοχές και αίσθηση ευθύνης.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς η προτροπή του Τριντό σημαίνει όχι απλώς πίστη αλλά και γνώση ότι είμαστε όλοι ίσοι. Και τότε θα είμαστε πιο ελεύθεροι.

Γιατί οι νέοι σήμερα καταστρατηγούν κάθε ίχνος ελευθερίας όταν φανερά ή συγκαλυμμένα η συμπεριφορά τους καθορίζεται από σεξιστική διάθεση και προσπάθεια να εξωτερικεύσουν την «βάρβαρη» πλευρά τους, που λανθασμένα έχει ταυτιστεί με τον ανδρισμό.

Ίσως τελικά, αν οι νεαροί γίνουν φεμινιστές πάψουν να διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες υπό την πίεση του «ανδρισμού», κάτι που συνοδεύεται από κακές επιλογές που θυμίζουν τον γοητευτικό «αλήτη» του σχολείου.

Μα, εύλογα θα ρωτούσε κάποιος, πώς θα δημιουργηθεί η ερωτική σχέση αν ο άντρας δεν είναι «βαρύς»;

Κι εδώ ακριβώς θα έλεγε ο Τριντό, πως όταν οι αρσενικοί εξισωθούν με τις γυναίκες, εκείνες, απελευθερωμένες από την πίεση του άντρα θα κάνουν την πιο ορθή επιλογή.

Κι αυτή δεν είναι άλλη, από κάποιον φανατικό φεμινιστή που θα γνωρίζει καλά, πως οι πραγματικοί μάγκες είναι αυτοί που «υπηρετούν» την γυναίκα, με μοναδικό αντάλλαγμα την παρουσία της δίπλα τους.

Το άρθρο Την καλύτερη συμβουλή στους γονείς αγοριών, την έδωσε ο Τριντό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα