Τι μας θυμίζει; «Ομολογία» αποτυχίας από αναλυτές και δημοσκόπους! «Κάναμε τεράστιο λάθος» (Video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το «φαινόμενο» των λανθασμένων δημοσκοπήσεων εκτός από την Ελλάδα και την Αγγλία (για το Brexit), «χτύπησε» και στις Αμερικανικές εκλογές, που έφεραν νικητή το αουτσάιντερ των αναλυτών, Ντόναλτ Τραμπ!

Κανείς δεν είχε προβλέψει μια τέτοια θριαμβευτική νίκη του δισεκατομμυριούχου

Οι παρουσιαστές του CNN, δήλωσαν «we were so wrong», γύρω στις

5:30 το πρωί ώρα Ευρώπης, και ενώ ο χάρτης της Αμερικής βαφόταν κόκκινος δίνοντας τη νίκη στον Τραμπ.

Την Τρίτη, πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες τα περισσότερα μίντια και όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις, οι ειδικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι αγορές, οι «προφήτες», προέβλεπαν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα επικρατούσε χαλαρά. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των εθνικών μετρήσεων, τις οποίες αναπαρήγαγαν αργά το απόγευμα της Τρίτης οι New York Times, η υποψήφια των Δημοκρατικών «έχει τόσο λίγες πιθανότητες να χάσει όσο και ένας παίκτης του NFL να χάσει μια μπαλιά στα 33 μέτρα», τόνιζαν, λανθασμένα και αλαζονικά, οι NYT.

Μέχρι και το FiveThirtyEight, που εξειδικεύεται στα δημοσιογραφικά δεδομένα, έδινε κι αυτό την Κλίντον νικήτρια, με μεγάλη πιθανότητα (71,4%) έναντι 28,6% για τον Τραμπ.

Μόνο μια δημοσκόπηση έδινε νικητή τον Τραμπ: η καθημερινή δημοσκόπηση USC Dornsife-Los Angeles Times.

Αντίθετα με όλες τις εθνικές μετρήσεις, αυτή η δημοσκόπηση έδινε την περασμένη Δευτέρα τον Τραμπ νικητή με 3,2 μονάδες μπροστά από τη Χίλαρι (46,8% έναντι 43,6%). Το 2012, η ίδια δημοσκόπηση είχε δώσει το ακριβές ποσοστό του Ομπάμα.

Η ομολογία του … λάθους

«Μα όλοι έκαναν λάθος;» έλεγε και ξανάλεγε ο Anderson Cooper, ο παρουσιαστής του CNN. «Ναι, πέσαμε λίγο έξω στα νούμερα», απαντούσε ειρωνικά ο David Axelrod, ένας πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι σύμφωνα με τα exit poll φαινόταν ότι ο κόσμος «είχε τεράστια δίψα» για αλλαγή. Και ότι αυτή η τάση είχε υποτιμηθεί.

Σε ένα άρθρο των New York Times, με τίτλο «Η άγνωστη χώρα μας» ο Paul Krugman γράφει: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι άνθρωποι όπως εγώ, και πιθανόν όπως οι περισσότεροι αναγνώστες του New York Times, δεν καταλαβαίνουμε μάλλον τη χώρα στην οποία ζούμε».

Μόνο ο Τραμπ ήταν σίγουρος και επέμενε!

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε κάνει λάθος πρόβλεψη, σε κάθε προεκλογική του περιοδεία στις πέντε τελευταίες πολιτείες επαναλάμβανε στους ψηφοφόρους του ότι οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος και ότι εκείνος θα κερδίσει. Όμως κανείς δεν τον πίστευε…

Το άρθρο Τι μας θυμίζει; «Ομολογία» αποτυχίας από αναλυτές και δημοσκόπους! «Κάναμε τεράστιο λάθος» (Video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα