Θεοδωράκης: Η συνέντευξη που μου παραχώρησε …. μια πλαστική σακούλα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σχόλιο για το τέλος των δωρεάν πλαστικών σακουλών έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέροντας την ανάγκη της ανακύκλωσης και της «πράσινης εκπαίδευσης».

Έγραψα για πρώτη φορά για το πρόβλημα «πλαστική σακούλα» το 2008. Πριν 10 χρόνια δηλαδή. Τότε που οι έρευνες έδειχναν ότι μέσα σε 10 χρόνια εμείς οι Έλληνες είχαμε αυξήσει κατά 40% τα σκουπίδια μας. Ήταν η εποχή της αστακομακαρονάδας (τι φταίει και ο κακομοίρης ο αστακός – τέλος πάντων).

Τότε που ο καθένας από εμάς παρήγαγε ημερησίως 1,3 κιλά σκουπίδια! Ανάμεσα σε αυτά πολύ πλαστικό που για να αποσυντεθεί ή να βιοδιασπαστεί χρειάζεται δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια!

Σύμφωνα με την Greenpeace, σήμερα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ και 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών (250 πλαστικά μπουκάλια ο καθένας μας!).

Τα σημάδια της καταστροφής υπάρχουν παντού, ακόμη και στις κοιλιές των ψαριών του Αιγαίου και του Ιονίου, όπως αποκαλύπτει συχνά το «Αρχιπέλαγος».

Η χρέωσης της πλαστικής σακούλας, θα μειώσει σίγουρα την … κατανάλωση της. Αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να ανακυκλώνουμε όλα τα πλαστικά και πρέπει να ξεκινήσουμε την «πράσινη εκπαίδευση» από το δημοτικό. Την παρτίδα (και την πατρίδα) και εδώ θα την σώσουν τα παιδιά. Αλλά μέχρι τότε εμείς πρέπει να πάψουμε να πίνουμε καφέδες και νερά σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Και αν ρωτάς «γιατί εμείς» και γιατί τώρα» πρέπει να σου πω ότι σε αρκετές χώρες της Αφρικής (Ρουάντα, Κένυα, Μαδαγασκάρη κα) από πέρυσι – και στην Ακτή Ελεφαντοστού εδώ και μια δεκαετία έχουν απαγορεύσει την πλαστική σακούλα.

Το άρθρο Θεοδωράκης: Η συνέντευξη που μου παραχώρησε …. μια πλαστική σακούλα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα