Θέμα στα διεθνή μέσα η τεράστια oικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό (vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, την Φρεαττύδα, τον Άλιμο και την Γλυφάδα επεκτείνεται η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου. Η ρύπανση πνίγει πλέον τις περισσότερες ακτές της Νότιας Αττικής. Δυνάμεις του Λιμενικού και εταιρίες απορρύπανσης με πλωτά φράγματα και απορρυπαντικά προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή.

Η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής το Λιμενικό προς τη Βούλα.

«Από το μεσημέρι της

Τετάρτης ήρθε όλο το πετρέλαιο εδώ. Η ρύπανση είναι εκτεταμένη. Είναι όλα κατάμαυρα. Άνθρωποι που γνωρίζουν λένε ότι δημιουργείται μία επέκταση της μόλυνσης, «ποτίζουν» τα βράχια και η άμμος. Απελπισία! Δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσει εδώ. Ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη θάλασσα. Ευτυχώς που γίνεται στο τέλος της σεζόν προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χειμώνα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, με μετρήσεις συνεχόμενες, πήραμε γαλάζια σημαία και τώρα όλο αυτό απειλεί αυτή την προσπάθεια. Είναι κρίμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα πρέπει να δούμε ποιοι φέρουν ευθύνες», λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Η οικολογική καταστροφή έχει γίνει θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς επί τόσες ημέρες η ρύπανση εξαπλώνεται αντί να περιορίζεται, έχει καταστρέψει τις ακτές της Σαλαμίνας και έχει φτάσει στην παραλιακή της Αττικής.

Το ρεπορτάζ του το BBC δείχνει μεταξύ άλλων ένα πουλί παγιδευμένο στο μαζούτ να παλεύει να πετάξει και να σωθεί, ενώ φιλοξενεί και την κραυγή απόγνωσης των κατοίκων του νησιού, που αναζητούν ευθύνες.

Αντιδράσεις από τις οργανώσεις

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου. «Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας.

Όπως είπε ο κ. Ακύλας, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».

«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».

Το άρθρο Θέμα στα διεθνή μέσα η τεράστια oικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα