Θα συντριβεί στη Γη διαστημικός σταθμός της Κίνας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εντός του 2017 αναμένεται να συντριβεί στη Γη ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες πως οι κινεζικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο του.

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούσαν έντονα φήμες ότι το Tiangong-1, ή αλλιώς το «Ουράνιο Παλάτι», όπως το ονόμασαν, που ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι το 2011, υπέστη μηχανική βλάβη και ως εκ τούτου οι Κινέζοι δεν μπορούν να το ελέγξουν.

Ο γνωστός αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, ωστόσο, ανέφερε ότι ουσιαστικά η Κίνα παραδέχεται ότι

έχει χάσει τον έλεγχο του βάρους 8,5 τόνων και μήκους 10,4 μέτρων σταθμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σε αυτή την περίπτωση είναι αδύνατο να προβλεφθεί που θα πέσουν τα συντρίμμια. «Δεν μπορείς να τα κατευθύνεις. Το να μην ξέρεις πότε πρόκειται να πέσει, σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις και το που», επεσήμανε ο ΜακΝτάουελ, προσθέτοντας ότι μια αλλαγή στις ατμοσφαιρικές συνθήκες μπορεί να «μεταφέρει» την πτώση των συντριμμιών από τη μία ήπειρο στην άλλη».

«Θα υπάρξουν κομμάτια βάρους 100 κιλών περίπου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές» δήλωσε.

«Ναι υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ζημιές, όπως μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο κάποιου, μπορεί να υπάρξει μια βροχή από κομμάτια μετάλλου, μπορεί να περάσουν από τη στέγη κάποιου, όπως όταν πέφτει το φτερό ενός αεροπλάνου».

Η Wu Ping, αξιωματούχους του σταθμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο σταθμός – που ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι εν μέσω τυμπανοκρουσιών τον Σεπτέμβριο του 2011 – έχει κάνει «σημαντικές συνεισφορές στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της Κίνας» κατά την διάρκεια των 4,5 χρόνων λειτουργίας του.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η επιστροφή του στη Γη θα είναι «απίθανο να επηρεάσει τις αεροπορικές δραστηριότητες ή να προκαλέσει ζημιές στο έδαφος».

«Η Κίνα δίνει πάντα μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των διαστημικών αποβλήτων, την διεξαγωγή έρευνας και δοκιμών για τον μετριασμό των διαστημικών αποβλήτων και τον καθαρισμό τους» δήλωσε η Wu, σύμφωνα με το Xinhua.

H Wu πρόσθεσε επίσης πως το Tiangong-1 είναι «ανέπαφο» και πως οι αρχές θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν και θα προχωρήσουν στην έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανή σύγκρουση με αντικείμενα».

«Εάν είναι απαραίτητο, η Κίνα θα δώσει στη δημοσιότητα μια πρόβλεψη της πτώσης του και θα αναφέρει οτιδήποτε σε διεθνές επίπεδο» πρόσθεσε.

Το άρθρο Θα συντριβεί στη Γη διαστημικός σταθμός της Κίνας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα