Τέλος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τα πρώτα συμπεράσματα- Πού και πόσο πέφτουν οι βάσεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αυλαία ρίχνουν σήμερα Δευτέρα οι Πανελλήνιες 2017 με Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας και η αγωνία των υποψηφίων κινείται γύρω από τον υπολογισμό των μορίων και τις βάσεις.

Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν πάνω από 100.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου

θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, οι βάσεις για τις σχολές του Πολυτεχνείου και των Οικονομικών Τμημάτων θα σημειώσουν πτώση, οι Ιατρικές Σχολές θα μείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα και μικρές αυξομειώσεις θα παρατηρηθούν στις Νομικές Σχολές.

Η πανωλεθρία στο μάθημα των Μαθηματικών, «ρίχνει» πολύ τις σχολές των Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία, τις σχολές Πληροφορικής και τις Οικονομικές Σχολές.

Σύμφωνα με τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Εξάλλου, περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10.

Στοιχεία από άλλο βαθμολογικό κέντρο, λένε πως σε 1.000 γραπτά μόνο 5 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό 30% κινήθηκε γύρω στο 10 στα Μαθηματικά. Στο ίδιο μάθημα, άλλο κέντρο, αναφέρει πως σε 500 γραπτά μόνο ένα πήρε 80 και όλα τα υπόλοιπα κάτω από αυτή τη βαθμολογία. Σύμφωνα με στοιχεία για τα μαθήματα Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση.

Τα φετινά θέματα προκάλεσαν αντιδράσεις σχετικά με τον όγκο των ζητουμένων, ενώ δεν έλειψαν και οι ενστάσεις από μαθηματικούς σχετικά με τις οδηγίες βαθμολόγησης. «Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι ενδεικτικά κακών επιδόσεων, καθώς τα ποσοστά αποτυχίας είναι εντυπωσιακά σε σχέση με τις άλλες χρονιές», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος εκτιμά πτώση των μορίων στις σχολές των Πολυτεχνείων, αλλά και στα Οικονομικά Τμήματα, σε κάποια από τα οποία η πτώση μπορεί να φτάσει και τα 1.000-1.500 μόρια. Η δυσκολία στο μάθημα της Βιολογίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων και για τις Ιατρικές Σχολές και γενικότερα τμήματα που αφορούν στην Υγεία.

Τα Μαθηματικά και τα Αρχαία δυσκόλεψαν πολύ τους υποψήφιους, και αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις.

«Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις. Ωστόσο, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή ανάπτυξη των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις. Στο πρώτο θέμα -και συγκεκριμένα στο ζήτημα Α2.β.- ζητήθηκε για πρώτη φορά αιτιολόγηση απάντησης σε ερώτηση κλειστού τύπου (Ψευδής – Αληθής), που εξετάζει την κριτική ικανότητα των υποψηφίων. Τα υπόλοιπα θέματα απαιτούσαν μεγάλη ευχέρεια στις πράξεις και άριστες αλγεβρικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου», λέει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το ύψος των βάσεων το 2017 είναι και ο αριθμός των εισακτέων στα δημοφιλή τμήματα, που φέτος με μικρές εξαιρέσεις, όπως οι σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικά, όπως και τα τμήματα της Νομικής, καταγράφουν πτώση.

Το άρθρο Τέλος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τα πρώτα συμπεράσματα- Πού και πόσο πέφτουν οι βάσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα