Τεχνητή μύτη σκύλου μυρίζει βόμβες, ναρκωτικά και… τον καρκίνο! (vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα απίστευτο τεχνολογικό επίτευγμα που θα χρησιμεύσει σε πολλούς τομείς, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) και του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Μάθιου Στεϊμέιτς, έφτιαξαν μια τεχνητή μύτη, που μιμείται τη μύτη του σκύλου και -από απόσταση τεσσάρων εκατοστών– είναι έως 16 φορές πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση εκρηκτικών και ναρκωτικών σε σύγκριση με όσες συσκευές χρησιμοποιούνται

από τις Αρχές ως τώρα.

Η όσφρηση του σκύλου θεωρείται ως η πιο ισχυρή, καθώς η μύτη του εισπνέει και εκπνέει αέρα με ρυθμό πέντε φορές το δευτερόλεπτο ασταμάτητα και οι οσμές που «πιάνει», αναλύονται εν συνεχεία από 300 εκατομμύρια κυτταρικούς οσφρητικούς υποδοχείς.

Η πλαστική τεχνητή μύτη που βγαίνει από τρισδιάστατο εκτυπωτή, τοποθετείται στο μπροστινό τμήμα μιας συνηθισμένης συσκευής ανίχνευσης εκρηκτικών και ναρκωτικών και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Το συγκεκριμένο επιστημονικό επίτευγμα, στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον βιοϊατρικό τομέα, ως διαγνωστικό εργαλείο. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προσπαθούν να κατασκευάσουν μύτες οι οποίες θα μπορούν να ανακαλύπτουν παθογόνους οργανισμούς αλλά και τον ίδιο τον καρκίνο.

Η κατασκευή των ερευνητών δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Το άρθρο Τεχνητή μύτη σκύλου μυρίζει βόμβες, ναρκωτικά και… τον καρκίνο! (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα