Ταξίδι στο Βερολίνο! Ένας από τους πιο… προκλητικούς προορισμούς στον κόσμο!

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, σημαντικό οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία.

Το άλλοτε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου είναι σήμερα μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης, αποτελώντας έναν κατά τα άλλα «προκλητικό» προορισμό, αφού οι αντιθέσεις είναι εμφανείς σε κάθε σημείο της πόλης.

Οι κλιματικές συνθήκες κάνουν το Βερολίνο ιδανικό προορισμό σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, αφού τα καλοκαίρια είναι δροσερά (μέγιστη θερμοκρασία 22-25°C), ικανοποιώντας όσους θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους χωρίς καύσωνες, και οι χειμώνες αρκετά ψυχροί (μέγιστη θερμοκρασία -3°C), με ισχυρές χιονοπτώσεις από το Νοέμβριο ώς το Μάρτιο, γι’ αυτούς που λατρεύουν τα χειμερινά σπορ.

Οδηγός πόλης

Το Βερολίνο είναι μια αραιοκατοικημένη πόλη με μεγάλες οδικές αρτηρίες, σύγχρονους αυτοκινητόδρομους αλλά και άνετους δρόμους στο κέντρο και τα προάστια, ιδανική για περπάτημα, που διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι τη σέβονται και την προστατεύουν σε όλα τα επίπεδα. Παντού θα βρείτε ελεύθερους χώρους πρασίνου και προσεγμένες πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζεται στην επιλογή των προορισμών που θα επισκεφθείτε, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Κατά τη διάρκεια των περιπάτων σας, πολλές φορές θα αναρωτηθείτε αν βρίσκεστε στο πρώην Δυτικό ή στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο, αφού όλα τριγύρω συνδέονται άρρηκτα με την ενοποίηση του πληθυσμού. Μνημεία, κατοικίες, καταστήματα αλλά και άνθρωποι συνθέτουν ένα ανομοιογενές «παζλ», αφού δύο διαφορετικοί «κόσμοι» κλήθηκαν μετά από δεκαετίες να συμβιώσουν, αποτελώντας πλέον ένα ενιαίο σύνολο με τις ομοιότητες και τις διαφορές του.

Oδηγός πόλης

Από τα μοντέρνα γυάλινα κτίρια και τα πολυτελή 5άστερα ξενοδοχεία στις αναπαλαιωμένες πολυκατοικίες του παρελθόντος και στις μεγαλοπρεπείς μπαρόκ κατοικίες και από τις ελληνικές ταβέρνες στα ιαπωνικά εστιατόρια και στα τούρκικα σνακ μπαρ, όλα υποδηλώνουν πως το Βερολίνο είναι ένας προορισμός που κρύβει στα «σπλάχνα» του πολλά ενδιαφέροντα μυστικά.

Ο επισκέπτης καλείται κάθε στιγμή να ανακαλύψει το «νέο» και το «παλαιό» Βερολίνο, καλά κρυμμένο στα «απομεινάρια» του ανατολικού τμήματος, με τις αναπτυσσόμενες γειτονιές και τα επιβλητικά κτίρια, και στις σύγχρονες συνοικίες του δυτικού κομματιού, με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις πολυτελείς κατοικίες.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί το Βερολίνο πρέπει να έχει υπόψη του πως δεν θα συναντήσει μια τυπική γερμανική πόλη, αυστηρή ή άχρωμη, αντικοινωνική ή ψυχρή, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι να την περιγράφουν. Το Βερολίνο είναι ένα συνονθύλευμα λαών και πολιτισμών, μια «κουλτουριάκη» και συνάμα σύγχρονη πόλη. Μια πόλη όπου σε κάθε σημείο της θα ανακαλύψουν στοιχεία του παρελθόντος αλλά και μοντέρνα «κομμάτια», όλα μαζί να δημιουργούν ένα προκλητικό αποτέλεσμα! «Σε κάθε γωνιά του το Βερολίνο μπορεί να θυμίζει τη Γερμανία αλλά δεν είναι… Γερμανία», επαναλαμβάνουν διαρκώς οι Βερολινέζοι. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι μια ολοζώντανη πόλη, ιδανική για τον «ψαγμένο» επισκέπτη αλλά και για τον τουρίστα που επιθυμεί να οριοθετήσει από μόνος του την έννοια «νέο Βερολίνο».

Οι επισκέπτες θα βρουν στην πόλη μερικά από τα καλύτερα δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες του πλανήτη, αλλά και αναπαλαιωμένα κτίρια του παρελθόντος, πραγματικά ιστορικά «διαμάντια». Αν κάποιοι τώρα θεωρήσουν υπερβολική την αισθητική τους, η αρτιότητα της κατασκευής αλλά και η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια τα καθιστά σίγουρα σπουδαία επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συνυπάρχει αρμονικά το «παλιό» με το «καινούργιο» στην πόλη αυτή, η «πολυκοσμία» και η «ηρεμία» συμπράττουν σε μια μοναδική «αστική παράσταση» που θα σας συνεπάρει με την πλοκή της και θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις όταν… πέσει η αυλαία! Αρκεί, βέβαια, να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι επιζητάτε. Για παράδειγμα, ήσυχες τσαγερί για διάβασμα, μικρά γραφικά μπιστρό αλλά και ατμοσφαιρικά μπαρ θα σάς αφήσουν… στην ησυχία σας, ενώ πολυσύχναστα κλαμπ, διάσημα εστιατόρια αλλά και πολύβουα καφέ μπορούν να κρατήσουν το… μάτι σας ανοιχτό μέχρι το πρωί.

Αξιοθέατα

Για να γνωρίσετε την πόλη η εκκίνηση βρίσκεται –πού αλλού;- στην Πύλη του Βραδεμβούργου (Brandenburger Tor), που αποτελεί το έμβλημα του Βερολίνου. Στη συνέχεια θα θαυμάσετε το διάσημο Ράιχσταγκ (το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου που ονομάζεται σήμερα Bundestag), ο θόλος του οποίου αποτελεί από μόνος του εξαιρετικό δείγμα σύγχρονου αρχιτεκτονήματος. Από εκεί θα κατευθυνθείτε με τα πόδια στο περίφημο «Νησί των Μουσείων» (Museumsinsel), που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και φιλοξενεί 5 μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο της Περγάμου. Η αρχή για ένα απολαυστικό ταξίδι στην τέχνη όλου του κόσμου μόλις έγινε!

Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο της Περγάμου (Museum Pergamon), με τα εκθέματα της Περγάμου, της Μιλήτου και της Εγγύς Ανατολής. Πραγματικό «κόσμημα» της πόλης είναι το Εβραϊκό Μουσείο (Jewish Museum), το οποίο ξεχωρίζει τόσο ως προς το σχεδιασμό του (το κτίριο μοιάζει με κεραυνό) όσο και ως προς τον τρόπο προβολής των εκθεμάτων του: Μακρόστενοι σκοτεινοί διάδρομοι, δύσκολη πρόσβαση στις αίθουσες, εικόνες και ντοκουμέντα από τη ζωή των Εβραίων στο Βερολίνο και απόλυτη σιωπή…

Άλλωστε για το Ολοκαύτωμα τα πολλά λόγια είναι περιττά… Μην αμελήσετε να κάνετε μια βόλτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θεωρείται ένα από τα πιο «προχωρημένα» μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη, αλλά και στο μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Ομοφυλοφιλίας (Schwules Museum), που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παρουσιάζοντας εκθέσεις, παραστάσεις, διαλέξεις και ταινίες με ομοφυλόφιλο περιεχόμενο.

Στη συνέχεια σας προτείνουμε να περπατήσετε στη φημισμένη πλατεία Alexanderplatz, την οποία θα ακούσετε τους Βερολινέζους να την αποκαλούν «Alex». Εκεί θα συναντήσετε τον περίφημο τηλεοπτικό πύργο γνωστό ως Fernsehturm ή Tele-spargel, με συνολικό ύψος 305 μέτρα, ο οποίος είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο του Βερολίνου. Στην κορυφή θα απολαύσετε τον καφέ σας στο «Telecafe», όπου όση ώρα κάθεστε περιστρέφεται αργά φέρνοντας μπροστά σας ολόκληρη την πόλη.

Μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στα σωζόμενα τμήματα του Τείχους του Βερολίνου, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι (μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου) είναι καλυμμένο από γκράφιτι με εντυπωσιακά σύγχρονα αλλά και παλαιότερα έργα. Και για να ολοκληρώσετε την εικόνα σας για το «Τείχος του Αίσχους», λίγο πιο κάτω θα βρεθείτε μπροστά σε μια υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με ηχητικά ντοκουμέντα για τα εγκλήματα των Ναζί.

Επισκεφθείτε την νεόκτιστη περιοχή Postdamer Platz, η οποία για πάνω από 28 χρόνια ήταν μια νεκρή ζώνη. Φωτιζόταν μόνο από φώτα που υπήρχαν στο Τείχος του Βερολίνου για να εντοπίζονται όσοι προσπαθούσαν να φύγουν προς το Δυτικό Βερολίνο. Η συγκεκριμένη περιοχή ανοικοδομήθηκε από το μηδέν σε χρόνο ρεκόρ με εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, σχεδιασμένους από διάσημους αρχιτέκτονες, ενώ σύγχρονα κτίρια και μοντέρνες κατοικίες πήραν τη θέση των εγκαταλειμμένων κτιρίων του ’50. Κάπου εκεί θα ακούσετε φασαρία και θα δείτε πολύ κόσμο να πηγαινοέρχεται, αφού ο χώρος κάτω από τον τεράστιο θόλο του Sony Center είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για περίπατο σε ντόπιους και τουρίστες.

Περπατήστε στην περίφημη οδό Karl Marx Alee στο Ανατολικό Βερολίνο, αφουγκραστείτε τους ήχους που βγαίνουν από τους τοίχους των τεράστιων σοσιαλιστικών μπλοκ του παρελθόντος, μόνο και μόνο για να πάρετε μια ιδέα πώς ήταν η ζωή των «ανατολικών» πριν από 20 χρόνια.

Τέλος, κάντε μια βόλτα στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, που πρωτοάνοιξε το 1844, ενώ στη διάρκεια των χρόνων μεγάλωσε σε φήμη αλλά και σε αριθμό ζώων! Αριθμεί πάνω από 19.000 ζώα από διάφορα είδη, ενώ αποτελεί έναν από τους εντυπωσιακότερους κήπους στον κόσμο.

Αγορές

Η αγορά του Βερολίνου δεν είναι αυτή που θα δείτε στην πρώτη βόλτα σας. Χρειάζεται να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας για ψάξιμο και να έχετε αρκετή υπομονή για να «ξετρυπώσετε» καταστήματα, να βρείτε πλανόδιους πωλητές, υπαίθριες αγορές και σπάνια παλαιοπωλεία. Στο τέλος, όμως, θα επιβραβευθούν οι προσπάθειές σας, αφού θα φύγετε έχοντας κάνει τις πιο «έξυπνες» αγορές. Οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν στην Αθήνα και σε διάσημα brands θα βρείτε… τη διαφορά.

Τα εμπορικά κέντρα του Βερολίνου είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη, κυρίως, όμως, βρίσκονται κοντά στην οδό Unter den Linden και στους κάθετους δρόμους αλλά και στην Kurfurstendam, στο Charlotternburg ή στην Potsdamer Platz. Το πιο γνωστό πολυκατάστημα της πόλης είναι το KaDeWe, όπου θα βρείτε κυριολεκτικά… τα πάντα, ενώ αξίζει της προσοχής σας η πολυτελέστατη Galleries Lafayette στην οδό Friedrichstrasse.

Αν ανήκετε στους «εναλλακτικούς» αγοραστές πρέπει να κάνετε μια βόλτα στους δρόμους Oranienstrasse και Frankfurt Alee, όπου θα ανακαλύψετε μικρά καταστήματα με εντυπωσιακή διακόσμηση και θα αγοράσετε «προχωρημένα» αντικείμενα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αλλά και περίεργα ρούχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπαίθριες αγορές της πόλης με δύο να βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο και να αξίζουν, βέβαια, της προσοχής σας: Arkonaplatz και Trodelmarkt. Η πρώτη ξεχωρίζει για την πολυκοσμία της και η δεύτερη για την ποιότητα των αντικειμένων που πωλούνται αλλά και για τις… τσουχτερές τιμές της. Εσείς θα επιλέξετε…

Πηγή: pameverolino.gr

Keywords
ταξιδι, παζλ, σνακ, tor, jewish, sony, μπλοκ, αθηνα, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, βγαινουν, διακοσμηση, βερολινο, γερμανια, γωνια, εικονες, ζωα, ξενοδοχεια, περιεργα, πυλη, ρουχα, σνακ, ταινιες, υψος, ωρα, sony, αγορα, αισθητικη, αξιζει, αναμνησεις, βρειτε, βρισκεται, γκραφιτι, δειτε, δειγμα, εμβλημα, εγκληματα, εκθεση, εκθεσεις, εκκινηση, ενδιαφεροντα, εννοια, εργα, εποχες, εστιατορια, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ζωνη, ιδεα, ιδιο, υπηρχαν, υπομονη, ησυχια, ηχητικα, θεατρα, θυμιζει, θολος, θολο, εικονα, κτιριο, κτιρια, λογια, ματι, μεχρι το πρωι, μηδεν, μπλοκ, μνημεια, μυστικα, ναζι, παντα, ποιοτητα, πορτες, πρωι, ρεκορ, σιγουρα, συνεχεια, ταβερνες, φημη, αγορες, ειδη, ιδανικο, ιδιαιτερα, κηπο, κομματι, μοιαζει, μπροστα, ποδια, tele, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα