Τα γενέθλια του Ντιέγκο: Ο Μαράντονα έγινε 55 ετών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Σωτήρη Τριανταφύλλου

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ίσως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 55 χρόνια, στις 30 Οκτωβρίου 1960 στην πόλη Λανούς της Αργεντινής. Ο Ντιεγκίτο, ο χαρισματικός αυτός ποδοσφαιριστής έχει σήμερα γενέθλια. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που σε όλη την διάρκεια της καριέρας του διατήρησε ερωτική σχέση με την μπάλα, έκανε αδιανόητα πράγματα με αυτή και λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος.

Απέκτησε αρκετά προσωνύμια με χαρακτηριστικότερο το «χρυσό παιδί», ενώ ειδική

μνεία γίνεται για το «χέρι του θεού», που παραπέμπει στις 22 Ιουνίου 1986 και στο -κατάμεστο από 118.000 φιλάθλους- στάδιο «Αζτέκα» του Μεξικού. Προημιτελικός Μουντιάλ με την Αγγλία και στο 51ο λεπτό του αγώνα, ο Μαραντόνα «τσιμπάει» με το αριστερό χέρι την μπάλα προ του εξερχόμενου Πίτερ Σίλτον και ανοίγει το σκορ. Ερωτηθείς μετά το τέλος του αγώνα για το γκολ, ο Μαραντόνα είχε δηλώσει πως η μπάλα πήγε στα δίχτυα «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού», για να μείνει στην Ιστορία η συγκεκριμένη φράση. Το άλλο γκολ που είχε σημειώσει σ’ εκείνο το ματς βέβαια όταν είχε πάρει την μπάλα από το κέντρο και είχε περάσει σχεδόν όλη την ομάδα της Αγγλίας, είχε επίσης μείνει στην ιστορία ως ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί ποτέ.

Ο Μαραντόνα άρχισε την καριέρα του στην Αρχεντίνος Τζούνιορς (1976-1981), με την οποία πέτυχε 116 γκολ σε 166 αναμετρήσεις. Ακολούθησε η μεταγραφή στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς (1981-1982), με 28 γκολ σε 40 ματς, και στη συνέχεια κάνει το «άλμα» για την Ευρώπη. Υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και σε 36 αγώνες πετυχαίνει 22 γκολ, για να φύγει το 1984 με προορισμό την Νάπολι, όπου έμελλε να λατρευθεί.Σε κάτι παραπάνω από επτά χρόνια, ο Μαραντόνα οδηγεί τους «παρτενοπέι» στην κατάκτηση δύο καμπιονάτο (1987, 1990) κι ενός Κυπέλλου UEFA (1990). Το 1992 πηγαίνει στην Σεβίλη, ενώ κλείνει την καριέρα του το 1997 στην Μπόκα Τζούνιορς, με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 259 τερμάτων σε 491 αγώνες. Φυσικός ηγέτης και της εθνικής Αργεντινής (91 συμμετοχές-34 γκολ), ο «Ντιεγκίτο» την οδηγεί στην κατάκτηση του Μουντιάλ 1986. Τα βραβεία που παρέλαβε ο Μαραντόνα σε ατομικό επίπεδο μπορούν να γεμίσουν ένα διαμέρισμα, ωστόσο ξεχωρίζουν η «χρυσή μπάλα» του 1986 και η ανάδειξή του από την FIFA το 2000 ως «ο παίκτης του αιώνα».

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Μαραντόνα ασχολήθηκε για λίγο με την προπονητική, αλλά χωρίς επιτυχία. Κάθησε στον πάγκο της εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2010, με έναν εκ των αντιπάλων την εθνική Ελλάδας. Εκείνο που πάντα τραβούσε και εξακολουθεί να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πέραν του τεράστιου ταλέντου του ήταν ο χαρακτήρας του, η εξωγηπεδική του ζωή και ο εθισμός του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το διάστημα που αγωνιζόταν στην Ισπανία, τη δεκαετία του ’80, εθίστηκε στην κοκαΐνη και αποκλείστηκε για 15 μήνες από αγώνες. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1991, αποκλείστηκε ξανά, όταν βγήκε θετικός σε έλεγχο για χρήση εφεδρίνης.

Τα επεισόδια με τον Τύπο, τους παράγοντες και τους αντιπάλους δεν είχαν τελειωμό, ενώ ακουγόταν ότι στη Νάπολη είχε σχέσεις και με τη μαφία. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας δεν σταμάτησε να προκαλεί. Η χρήση της κοκαΐνης του προκάλεσε δυο καρδιακά επεισόδια, ενώ το 2004, όταν έκανε το δεύτερο bypass έπασχε πια και από παχυσαρκία. Το 2007 διαγνώσθηκε με πρόβλημα ηπατίτιδας προκαλούμενη από την κατάχρηση αλκοόλ. Τότε οι φήμες περί θανάτου ξεκίνησαν να διαδίδονται πολύ γρήγορα και η οικογένειά του αναγκάστηκε να κάνει διάψευση.

Δείτε τα δύο γκολ του Μαραντόνα με την Αγγλία

Το άρθρο Τα γενέθλια του Ντιέγκο: Ο Μαράντονα έγινε 55 ετών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
ντιεγκο μαραντονα προσωνυμιο
Τυχαία Θέματα