Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 9 Αυγούστου

Η ατομική βόμβα έχει εξαφανίσει από τον χάρτη την Ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι (Ήταν 9 Αυγούστου 1945)

48 π.Χ. – Μάχη των Φαρσάλων: ο Ιούλιος Καίσαρας καταφέρνει αποφασιστική νίκη εναντίον του Πομπήιου στα Φάρσαλα. Ο Πομπήιος διαφεύγει στην Αίγυπτο.
378 – Μάχη της Αδριανούπολης: ο ρωμαϊκός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βησιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του.
1173 – Αρχίζει η

κατασκευή του καμπαναριού του καθεδρικού ναού της Πίζας (σήμερα γνωστό ως Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας). Θα χρειαστούν δύο αιώνες για να ολοκληρωθεί.
1483 – Εγκαίνια της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό.
1500 – Δεύτερος Βενετοτουρκικός πόλεμος: οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τη Μεθώνη Μεσσηνίας.
1854 – Ο Χένρι Ντέιβιντ Θόρω δημοσιεύει το Γουόλντεν.
1892 – Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την αμφίδρομη τηλεγραφία.
1902 – Ο Εδουάρδος Ζ” και η Αλεξάνδρα της Δανίας στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.
1936 – Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: ο Τζέσε Όουενς κερδίζει τέταρτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.
1945 – Με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Αμερικανικό βομβαρδιστικό προβαίνει στη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας, που έφερε το όνομα «Fat Man» (χοντρός) στη πόλη Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η βόμβα ισοπέδωσε την πόλη, σκοτώθηκαν 70.000-90.000 άτομα και τραυματίστηκαν 80.000.
1950 – Πόλεμος της Κορέας: Στη Νότιο Κορέα αρχίζει η ισχυρή αντεπίθεση του στρατού των Ηνωμένων Εθνών.
1954 – Υπογράφεται 20ετές Σύμφωνο στρατιωτικής βοήθειας και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.
1956 – Κυπριακό: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ιάκωβο Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.
1962 – Τη σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και τη ρύθμιση δευτερευόντων μειονοτικών ζητημάτων, ανακοινώνει ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
1962 – Άδεια για την ίδρυση ναυπηγείων στην Ελευσίνα παρέχεται στις τράπεζες Εμπορική και Ιονική-Λαϊκή, δυνάμει του νόμου περί προσελκύσεως ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
1963 – Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το δώρο των οικοδόμων.
1974 – Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτείται από Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεητ.
1979 – Καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα