Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 31 Ιουλίου

Ίων Δραγούμης

30 π.Χ. – Μάχη της Αλεξάνδρειας: ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

781 – Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι (παραδοσιακή ιαπωνική ημερομηνία: 6 Ιουλίου).

1009 – Ο Πάπας Σέργιος Δ΄ γίνεται ο 142ος Πάπας, καθώς διαδέχεται τον Πάπα Ιωάννη ΙΗ”.

1423 – Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στρατός

νικά τον γαλλικό στη μάχη του Κραβάν.

1492 – Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, καθώς τίθεται σε ισχύ το Διάταγμα της Αλάμπρα.

1498 – Στο τρίτο του ταξίδι προς το δυτικό ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

1667 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Μπρέντα με την οποία τερματίζεται ο Δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος.

1703 – Ο Ντάνιελ Ντεφόε τοποθετείται σε κύφωνα για το έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη δημοσίευση ενός πολιτικού σατιρικού φυλλαδίου.

1790 – Εκδίδεται το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α., το οποίο δίδεται στον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς για μία διαδικασία παραγωγής ποτάσας.

1801 – Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

1856 – Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

1856 – Το Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία αποκτά καταστατικό χάρτη ως πόλη.

1919 – Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Αυγούστου.

1920 – Ο Ίων Δραγούμης δολοφονείται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου στην Αθήνα από άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ελευθέριου Βενιζέλου, εναντίον του οποίου μια ημέρα πριν είχε υπάρξει απόπειρα δολοφονίας στο Παρίσι από δύο Έλληνες αξιωματικούς. (Ιουλιανά)

1932 – Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα κερδίζει το 37,3% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές και ο Χίτλερ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξουσία.

1938 – Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1938 – Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στη Περσέπολη εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.

1945 – Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ, πρώην ηγέτης της Κυβέρνησης του Βισύ στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία, παραδίδεται στους στρατιώτες των Συμμάχων στην Αυστρία.

1960 – Παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

1964 – Ο τεχνητός δορυφόρος Ranger 7 στέλνει στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της Σελήνης, 1.000 φορές καθαρότερες από ληφθείσες προηγουμένως από οποιοδήποτε γήινο τηλεσκόπιο.

1964 – Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναστέλλει την ποινή που επέβαλε η κυβέρνηση στον Κωνσταντίνο Κόλλια, δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.

1971 – Πρόγραμμα Απόλλων : Ο Απόλλων 15 είναι η πρώτη αποστολή που θα οδηγήσει σεληνάκατο.

1984 – Η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

1991 – Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.

1992 – Η Γεωργία γίνεται κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1999 – Η διαστημομηχανή Lunar Prospector της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.

2006 – Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο.

2007 – Η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην ιστορία του βρετανικού στρατού, τερατίζεται.

2012 – Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ το 1964 με την Λαρίσα Λαθίνινα, για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες .

Keywords
σαν σημερα, γεγονοτα, το νησι, ολυμπιακοί αγώνες, βομβα mall, στρατος, ισχύ, ελλαδα, νέα, συνταγμα, αθηνα, βενιζελος, εκλογες, γαλλια, κυπρος, ελδυκ, παπανδρεου, ηπα, lunar, NASA, ανακοινωση nasa, Όρος Φούτζι, έκλειψη σελήνης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, λαρισα, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, ημερομήνια, μια ημερα, χωρες, βημα, βουλγαρια, δορυφορος, εβραιοι, ηγετης, ηπα, ιρλανδια, ισπανια, κυπρου, λονδινο, νησι, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σεληνη, φωτογραφιες, χιτλερ, αγορα, αγωνες, αεροδρομιο, αυστρια, απολλων, ασημι, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, γινεται, δυναμη, διπλωμα, εκρηξη, ελγιν, ιαπωνικη, ιων, καπνισμα, κυβερνηση, κομμα, μειζον, μειωση, νικη, παρισι, πολεμικη αεροπορια, ραουλ, ρεκορ, συνεχεια, σοβιετικη ενωση, ισχύ, φιντελ καστρο, χοπκινς, χριστοφορος κολομβος, ενωση, lunar, ταξιδι
Τυχαία Θέματα