Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 1η Σεπτεμβρίου

1η Σεπτεμβρίου 1939: Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Πολωνία και αρχίζει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

1462 – Οθωμανικός στόλος φθάνει στη Μυτιλήνη, υπό τον Έλληνα εξωμότη βεζίρη Μαχμούτ πασά όπου και αρχίζει την πολιορκία του κάστρου της Μυτιλήνης που υπερασπίζονται οι Ενετοί.

1865 – Ο Τζόζεφ Λίστερ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή εγχείριση με τη χρήση αναισθητικού.

1870 – Διεξάγεται η Μάχη του Σεντάν, κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού

πολέμου. Ο Γαλλικός στρατός καταστρέφεται.

1887 – Ο Εμίλ Μπερλίνερ πατεντάρει το γραμμόφωνο.

1902 – Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η ταινία του Ζωρζ Μελιέ «Ταξίδι Στη Σελήνη», που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

1902 – Έκρηξη λάβας από το ηφαίστειο Πελέ στη Μαρτινίκα, με απολογισμό 2.000 νεκρούς.

1911 – Με ενθουσιασμό και συγκίνηση υποδέχεται ο ελληνικός λαός το θωρηκτό «Αβέρωφ», που καταπλέει στα φαληρικά νερά.

1914 – Η Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Πέτρογκραντ.

1917 – Α” Π.Π.: Οι Ιταλοί εκκενώνουν τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Νότιο Ήπειρο που είχαν καταλάβει.

1918 – Αρχίζει υπό τη διοίκηση Γάλλων η επιθετική ενέργεια ελληνικών μονάδων στον ευρύτερο ελιγμό της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου, τρέποντας σε φυγή τους Βουλγάρους.

1920 – Το Φιούμε ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος στην Ιταλία, από τον Γκαμπριέλε ντ” Ανούντσιο.

1923 – Από σεισμό 7,9 Ρίχτερ καταστρέφεται εντελώς η Γιοκοχάμα. Σκοτώνονται 142.000 άνθρωποι και 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.

1926 – Νομιμοποιείται ο πολιτικός γάμος στην Τουρκία.

1939 – Η Γερμανία επιτίθεται στην Πολωνία: Έναρξη του Β” Παγκόσμιου Πόλεμου.

1948 – Ιδρύεται από τα Ηνωμένα Έθνη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

1951 – Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία υπογράφουν αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο με την ονομασία Συνθήκη ANZUS.

1956 – Εγκαινιάζεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η γέφυρα Τζων Μακάρθυ (John F. McCarthy), μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με μήκος 8,8 χλμ.

1959 – Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφασίζει την καθιέρωση της Α” Εθνικής Κατηγορίας, εναρμονίζοντας τα ελληνικά δεδομένα με τα ευρωπαϊκά. Στη νέα διοργάνωση (1959-1960) θα συμμετέχουν 18 ομάδες, με την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη να έχουν από τέσσερις εκπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έξι θα προέρχονται από την επαρχία.

1960 – Η Ε.Σ.Σ.Δ. είναι πρόθυμη να χορηγήσει βοήθεια στην Κύπρο, δηλώνει ο πρεσβευτής της Σοβιετικής Ένωσης στην Αθήνα, Σεργκέγιεφ, κατά την άφιξή του στη Λευκωσία.

1964 – Σε ανάλυση της μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικής εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ γίνεται η εκτίμηση ότι «αν επρόκειτο να ανατραπή από την αρχήν η κυβέρνησις Παπανδρέου, θα αντικαθίστατο υπό των «νέων συνταγματαρχών», ολιγώτερον υπομονετικών μελών του ελληνικού στρατού».

1968 – Σεισμός πλήττει το Ιράν, με 2.000 νεκρούς (καταστρέφεται η πόλη Φερντόζ).

1969 – Ο συνταγματάρχης Μοαμάρ Καντάφι ανατρέπει με πραξικόπημα τον βασιλιά Ιντρίς, που παραθερίζει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την εξουσία στη Λιβύη.

1973 – Αποχωρούν τα γαλλικά στρατεύματα από τη Μαδαγασκάρη.

1973- Από πυρκαγιά στο ξενοδοχείο «Χάφνια» στην Κοπεγχάγη χάνουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.

1973- Αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Βελιγράδι.

1979-Ο «Πάιονιρ 11″ γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέπτεται τον πλανήτη Κρόνο όταν περνάει από αυτόν σε απόσταση 21.000 χλμ.

1981 -Ο Αντρέ Κολινγκμπά καταλαμβάνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο ανατραπείς πρόεδρος Νταβίντ Ντακό εγκαταλείπει τη χώρα.

1983 – Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα κορεατικό επιβατικό αεροσκάφος KAL-007 καταρρίπτεται από ένα σοβιετικό μαχητικό όταν το πρώτο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Και οι 269 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

1988 – Δημιουργείται η ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη.

1991 – Το Ουζμπεκιστάν γίνεται ανεξάρτητο από τη Σοβιετική Ένωση.

1997 – Ανακοινώνεται από κοινή ομάδα Αμερικανών και Ρώσων επιστημόνων στις ΗΠΑ, η ανακάλυψη του σωματιδίου εξωτικού μεσονίου (νέο υποατομικό σωματίδιο).

1999 – Η Μιρέγια Μοσκόσο γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος του Παναμά.

2004 – Σφαγή στο Μπεσλάν: Αρχίζει η κρίση στο σχολείο του Μπεσλάν στην Οσετία, με την απαγωγή εκατοντάδων παιδιών από Τσετσένους αντάρτες κατά την εορτή στο σχολείο τους, για την έναρξη τηςνέας σχολικής χρονιάς.

2004- Παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ισλανδίας, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη, Ντέιβιντ Όντσον (1991-2004).

2006 – Η Εθνική Ελλάδος προκρίνεται στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ που διεξάγεται στην Ιαπωνία, μετά από νίκη της επί της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. με σκορ 101-95.

2006- Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα που ολοκληρώνει την κίνηση για αποκλειστικές ψηφιακές μεταδόσεις στην τηλεόραση.

Keywords
σαν σημερα, γεγονοτα, θωρηκτό αβέρωφ, μυτιληνη, στρατος, βομβα mall, ιωαννινα, ηπα, νέα, john, mccarthy, χλμ, επο, αθηνα, πειραιας, θεσσαλονικη, κυπρος, ποστ, παπανδρεου, σεισμος, κανταφι, ελλαδα, λιβυη, οσετία, ιαπωνια, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σεισμος ιαπωνια , βασιλικος γαμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος τωρα, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εθνικη ελλαδος, αυστραλια, γαμος, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, εθνικη, επο, ηνωμενα εθνη, ηπα, ηφαιστειο, ιραν, ιταλια, μπασκετ, τηλεοραση, άφιξη, βελιγραδι, βοηθεια, γαλλικα, γεφυρα, γινεται, διοικηση, εκρηξη, εκτιμηση, ενεργεια, εξι, ευρωπη, ζωη, ποστ, κινηση, κοπεγχαγη, λευκωσια, λουξεμβουργο, μαδαγασκαρη, μηκος, νικη, ξενοδοχειο, ομαδα, οσετία, ουζμπεκισταν, παρισι, πελε, πετρουπολη, πολωνια, σοβιετικη ενωση, σχολειο, τουρκια, φυγη, χλμ, ελληνικα, ενωση, ηπειρο, χωρα, ομαδες, ριχτερ, ουασινγκτον, υγειας
Τυχαία Θέματα