Τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα κάνουν τα μυρμήγκια να θυμούνται

Ποντίκια με τεχνητές, εγκεφαλικές βλάβες παρουσίασαν βελτίωση στις λειτουργίες της μνήμης και της μάθησης, έπειτα από την έγχυση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, όπως προέκυψε από μελέτη στο πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα διαφοροποιήθηκαν με επιτυχία σε δύο σημαντικά είδη νευρώνων που επικοινωνούν μεταξύ τους με διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές. «Αυτά τα δύο είδη νευρώνων σχετίζονται με πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές, στα συναισθήματα, τη μάθηση, τη μνήμη, τον εθισμό» σχολίασε ο Σου-Τσουν

Ζανγκ, επικεφαλής της μελέτης.

Αρχικά, τα βλαστικά κύτταρα καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο υπό την επίδραση ουσιών που ήταν γνωστό ότι ενεργοποιούν τη διαφοροποίησή τους σε νευρώνες . Μετά μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο ποντικιών και αποκατέστησαν τις συνδέσεις αυτής της περιοχής με χολινεργικούς νευρώνες και νευρώνες GABA.

Λίγο καιρό αργότερα, προέκυψε ότι οι επιδόσεις των πειραματόζωων βελτιώθηκαν στα στάνταρτ τεστ μνήμης και μάθησης. Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι η μέθοδος απέχει ακόμα πολύ από την εφαρμογή της στην κλινική πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα