Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και «βλέπει» το μέλλον

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα νέο εξελιγμένο σύστημα θα παρουσιάσουν σε συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στη Βαρκελώνη στις 5 Δεκεμβρίου, ερευνητές με επικεφαλής τον Καρλ Βόντρικ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Το νέο αυτό σύστημα θα μπορεί να προβλέπει το μέλλον μέσω ενός συνδυασμού «όρασης» και μηχανικής μάθησης.

Μία εικόνα, είναι δηλαδή αρκετή για να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις.

Για παράδειγμα, αν η εικόνα

δείχνει ένα ψαρά με το καλάμι του, το βίντεο θα δείχνει ένα ψάρι να πιάνεται στην πετονιά του, ή αν ένα τρένο βρίσκεται στο σταθμό, το βίντεο θα το δείχνει να φεύγει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να προβλέψει κάποιος την επόμενη κίνηση, πρέπει να κατανοήσει την παρούσα. Και αν ο άνθρωπος μπορεί να «μαντέψει» αυτό που ακολουθεί μια συγκεκριμένη κίνηση, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί, διότι δεν έχει τον κοινό νου.

Οι δημιουργοί του συστήματος, για να το αναπτύξουν χρησιμοποίησαν ακίνητες εικόνες και δύο εκατομμύρια βίντεο από το Flickr, ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος που ενεργεί η πλειοψηφία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι, καθώς το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και προβλέπει αρκετά γεγονότα. Προς το παρόν, τα βίντεο που παράγει το σύστημα, είναι χαμηλής ανάλυσης, περιέχουν 32 καρέ και διαρκούν ένα δευτερόλεπτο.

Όμως, μην ξεχνάμε πως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το μέλλον, ούτε άνθρωπος, ούτε μηχανή. Παρόλα αυτά, όταν το σύστημα βελτιωθεί, θα καταφέρνει να προβλέπει αρκετές ενέργειες που «έρχονται».

Το άρθρο Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και «βλέπει» το μέλλον εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα