Συντριπτική υπεροχή του «ναι» στο δημοψήφισμα- Στους 844 οι τραυματίες (pics-vids)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μουδιασμένη η Ευρώπη παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Καταλονία, με απίστευτες σκηνές ωμής αστυνομικής καταστολής, απέναντι σε ανθρώπους που πήγαιναν στα διάφορα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, 844 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν από την επιχείρηση της Guardia Civil.

Παρ’ όλα αυτά η ισπανική κυβέρνηση,

δεν πέτυχε το στόχο της.

Περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων της Καταλονίας κατάφερε να φτάσει στις κάλπες και να δώσει με την ψήφο του μια συντριπτική νίκη στο «ναι», που συγκέντρωσε το 90,09%.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές, στοιχείο που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο διχασμένοι είναι και οι ίδιοι οι Καταλανοί στο ζήτημα της αυτονομίας.

Ο πρόεδρος της περιοχής, Carles Puigdemont, το διακύβευμα του οποίου στις περιφερειακές εκλογές ήταν η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, απείλησε ότι θα προχωρήσει στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», είπε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο Καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

Ραχόι: «Δεν έγινε δημοψήφισμα στην Καταλονία»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι επέμεινε ότι δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δημοψήφισμα στην Καταλονία.

«Δεν έγινε σήμερα δημοψήφισμα στην Καταλονία. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και τήρησαν τον νόμο. Μοναδικός στόχος της σημερινής διαδικασίας ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία απέτυχε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και συνέχισε:

«Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία. Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του».

Υπερασπίστηκε μάλιστα τις Αρχές, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της τάξης έκαναν το καθήκον τους και σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης, η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα.

«Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά. Το δημοψήφισμα ήταν μια αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία», τόνισε ο Ραχόι.

Ζήτησε επίσης συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να εξετάσουν το μέλλον της χώραςμετά από όσα έγιναν την Κυριακή στην Καταλονία.

Επίθεση στο Ραχόι από την δήμαρχο της Βαρκελώνης

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης πάλι, Άντα Κολάου, χαρακτήρισε τον Ισπανό πρωθυπουργό «δειλό», και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκαναν και οι Podemos με τους οποίους η ίδια συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια. Είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του. Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί».

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα , το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».

Συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία στην Καταλονία για αύριο 3 Οκτωβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, καλώντας τους Καταλανούς σε μαζική συμμετοχή.

Το άρθρο Συντριπτική υπεροχή του «ναι» στο δημοψήφισμα- Στους 844 οι τραυματίες (pics-vids) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα