Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Συμπτώματα και συμβουλές αντιμετώπισης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή η οποία έχει ως κύριο γνώρισμα την ανεξήγητη υπερβολική κόπωση. Η τελευταία μπορεί να επιδεινωθεί με την σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, ωστόσο δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Η αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι κατ’ ουσίαν άγνωστη, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες(από ιογενείς λοιμώξεις μέχρι και ψυχολογικό στρες). Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα μπορούσε να προκληθεί από ένα συνδυασμό

παραγόντων.

Εξάλλου δεν υπάρχει ενιαία εξέταση για την διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Η θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχει οκτώ βασικά συμπτώματα συν το κεντρικό σύμπτωμα που δίνει στον όρο το όνομά του:

ΚόπωσηΑπώλεια μνήμης, ή συγκέντρωσηςΠονόλαιμοςΔιόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό, ή στις μασχάλες σαςΑνεξήγητος μυϊκός πόνοςΠόνος που μοιάζει να “κινείται” από την μία άρθρωση στην άλλη χωρίς να υπάρχει οίδημα, ή ερυθρότητα στο σημείοΠονοκέφαλος νέου τύπου και έντασηςΎπνος που δεν είναι αναζωογονητικόςΑκραία εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες μετά από κάποια σωματική, ή πνευματική άσκηση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε επίμονη, ή υπερβολική κόπωση.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Τι μπορείτε να κάνετε

Μειώστε το στρες: Οργανώστε την αποφυγή ή τον περιορισμό της υπερπροσπάθειας και του συναισθηματικού στρες. Βρείτε για τον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο χαλάρωσης μέσα στην καθημερινότητα. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι θα πρέπει να λέτε “όχι” χωρίς να νιώθετε τύψεις.

Βελτίωση στις συνήθειες ύπνου: Προσπαθήστε να πηγαίνετενα κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Περιορίστε τον ημερήσιο ύπνο και αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη.

Βρείτε τον ρυθμό σας: Κρατήστε τη δραστηριότητά σας σε ένα ισορροπημένο επίπεδο. Αν καταπονήστε πολύ στις “καλές” ημέρες σας, οπότε και νιώθετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια, τότε θα έχετε και περισσότερες “κακές” ημέρες, όπου θα νιώθετε ότι πονάτε παντού και είστε πολύ κουρασμένοι χωρίς λόγο.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Πιθανές επιπλοκές

ΚατάθλιψηΚοινωνική απομόνωσηΠεριορισμοί στον τρόπο ζωής και την καθημερινότηταΠολλές απουσίες από την εργασία σας και αυξημένος κίνδυνος απόλυσης

Πηγή:iatropedia.gr

Το άρθρο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Συμπτώματα και συμβουλές αντιμετώπισης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα