Στουρνάρας: “Μικρή η πιθανότητα συστεμικής απειλής στην Ευρωζώνη”

Στην πιθανότητα μιας συστεμικής απειλής στην ευρωζώνη αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “2014 Multinational Finance Society Winter Conference”, που διοργανώνει το ΚΕΠΕ με θέμα: «Παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: προκλήσεις και προοπτικές». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή η πιθανότητα αυτή είναι χαμηλή, ωστόσο πρόσθεσε ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκλήσεις και κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη πραγματοποιείται με αρκετά βραδύ ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός το 2014 για τρίτο συνεχές έτος. Παράλληλα, η ανάκαμψη στην ΕΕ είναι υποτονική και εύθραυστη, με χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας, όπως επισήμαναν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ακόμα ότι οι πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την περαιτέρω πορεία της ανάκαμψης.

Ωστόσο, υπογράμμισε, οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση της παραγωγικότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν επίσης δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα