Στο «ναρκοπέδιο» του Νταβός ο Τσίπρας – Στην ατζέντα των συναντήσεων αξιολόγηση, χρέος και μεσοπρόθεσμο

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία …βράζει για το νέο Ασφαλιστικό και στενάζει υπό το βάρος της παρατεταμένης λιτότητας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο παγωμένο Νταβός με μία πολύ δύσκολη ατζέντα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να πείσει το «άκαμπτο» ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να αποκτήσει νέους συμμάχους υπέρ των ελληνικών θέσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

Ο

Έλληνας πρωθυπουργός, έξι χρόνια μετά τον Γιώργο Παπανδρέου παίρνει το ρίσκο να επιζητήσει λύση στο νέο διαφαινόμενο αδιέξοδο, μετά και την «σύμπραξη» Σόιμπλε – Τόμσεν που μεταφράζεται σε πιέσεις για νέα μέτρα που θα καλύψουν δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016-2018, μέσα στην καρδιά του νεοφιλελευθερισμού και παρουσία περισσοτέρων από 40 ηγέτες.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στο Νταβός ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος θα έχει επαφές για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς και στενοί του συνεργάτες. Τα τετ α τετ που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζονται υψίστης σημασίας προκειμένου να εξομαλυνθεί σε πολιτικό επίπεδο το έδαφος ενόψει της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τρεις παράλληλες μάχες πολιτικής διαπραγμάτευσης στις διεθνείς επαφές κορυφής που θα έχει στο Νταβός. Σε πρώτη γραμμή μπαίνει ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις του Ταμείου για το Ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό, προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ο δεύτερος στόχος που είναι η διευθέτηση του χρέους. Το τρίτο ζήτημα που θα απασχολήσει τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Στις συναντήσεις του στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τους ενημερώσει αναλυτικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεσθεί από τον Σεπτέμβριο.

Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από την ημέρα αναχώρησής του για το χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Πιερ Μοσκοβισί αλλά και τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσει τα ξίφη του σε μία σύγκρουση κορυφής με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα δημόσιο ντιμπέιτ για το μέλλον της Ευρώπης, στο οποίο θα μετέχουν και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση του ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πιθανότατα θα επιχειρήσει να συνδέσει την οικονομική με την μεταναστευτική κρίση που μαστίζει ολόκληρη την ήπειρο.

Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και το κρισιμότερο τετ α τετ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τέσσερις βασικές παράμετροι που εν πολλοίς θα κρίνουν και το μέλλον τόσο του ελληνικού προγράμματος αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού σχεδιασμού. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι όροι υπό τους οποίους το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει και με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, το δημοσιονομικό κενό που επικαλείται το Ταμείο ζητώντας νέα μέτρα ύψους επτά δισ. ευρώ, ο τρόπος διευθέτησης του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αλλά και οι παρεμβάσεις και το «λίφτινγκ» στο Ασφαλιστικό, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Το οικονομικό πλαίσιο για την ανάγκη να γίνει δεκτή η πρόταση Κατρούγκαλου, ως βάση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς η αξιολόγηση, προκειμένου να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, το έχει θέσει στις παρεμβάσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιπλέον επισήμανε και τον κίνδυνο για την οικονομία εάν επικρατήσει η θέση του ΔΝΤ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Σε αυτή τη γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδομήσει τη ρητορική που αναπτύσσουν Σόιμπλε και Τόμσεν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός . Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποία θα επαναλάβει την υποχρέωσή της γείτονος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία hot spots στα τουρκικά παράλια, καθώς έχει καταστεί πλέον εμφανές σε όλη την Ευρώπη ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της.

Υψηλής σημασίας είναι και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο των δηλώσεών του για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να έχει κι άλλες συναντήσεις που δεν είναι προγραμματισμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα