Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος) του σπουδαίου Ξενόπουλου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο ταλαντούχος Γιώργος Λύρας που γνωρίζει από σκηνοθεσία όσο λίγοι, παρουσιάζει μαζί με τη θεατρική ομάδα «Μπουλούκι» ένα από τα πιο κορυφαία έργα της νεοελληνικής δραματουργίας δια χειρός Γρηγορίου Ξενόπουλου, που έχει απολαύσει τεράστια αποδοχή από το κοινό. Η ηρωίδα που μαρτύρησε εξ’ αιτίας του έρωτα της για έναν ξεπεσμένο ευγενή, έρχεται στο σανίδι μέσα από μια νέα οπτική που αγγίζει το δράμα

του απαγορευμένου έρωτα.

Η ιστορία του διηγήματος εκτυλίσσεται στη Ζάκυνθο, όπου η 19χρονη Στέλλα Βιολάντη, κόρη του πλούσιου μεγαλέμπορα Παναγή Βιολάντη, γνωρίζει έναν γοητευτικό νέο, τον Χρηστάκη Ζαμάνο. Αυτός γνωστός playboy και εκείνη σπλάχνο ενός αγριάνθρωπου που νοιάζεται μόνο για την τιμή του και το καλό του όνομα στην τοπική κοινωνία.

Σε ένα γράμμα του Χρηστάκη που της ομολογεί τον έρωτα του, η αφελής και ερωτευμένη Στέλλα απαντά «Είμαι δική σου. Αγάπα με», αγνοώντας τις σκληρές αρχές του 20ου αιώνα και κυρίως του Παναγή. Το έγκλημα της να ερωτευτεί θα το πληρώσει πολύ ακριβά κι ο έρωτας θα αποδειχθεί «εσταυρωμένος».

«Την υπόθεση του έργου την πήρα απ’ τη ζωή. Όχι μόνο στη Ζάκυνθο και στην Επτάνησο, αλλά και στην Αθήνα, στην Πάτρα, ερωτευμένα κορίτσια φυλακίζονταν εκείνο τον καιρό σε σοφίτες και καταγώγια ως να ξεχάσουν, να αρνηθούν την απαγορευμένη τους αγάπη ή να πεθάνουν«, γράφει ο μέγας ψυχογράφος της ελληνικής αστικής πεζογραφίας, ο οποίος μεταπλάθει την περίφημη νουβέλα του «Έρως Εσταυρωμένος» για τη σκηνή, κατά παραγγελία της Μαρίκας Κοτοπούλη, χαρίζοντας στο ελληνικό κοινό ένα από τα καλύτερα έργα του.

«Ο έρωτας είναι παράγων θανάτου» γράφει στην κριτική του για το έργο ο Καραγάτσης. Κι ο ίδιος ο Ξενόπουλος: « Έργο δακρυγόνο η Στέλλα Βιολάντη δεν στάθηκε ποτέ. Ο θεατής που ξέρει από θέατρο ανατριχιάζει, σπαράσσεται, αισθάνεται δέος αλλά δεν κλαίει».

Παίζουν:

Ηλιάνα Γαϊτάνη: Νιόνια
Νεκταρία Γιαννουδάκη: Μαρία Βιολάντη
Ευγενία Δημητροπούλου: Στέλλα Βιολάντη
Ηλίας Λατσής: Νταντής
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: Χρηστάκης Ζαμάνος
Δημήτρης Παπανικολάου: Παναγής Βιολάντης
Αθηνά Σακαλή: Ασημίνα

Δευτέρα – Τρίτη, ώρα 21.00 για 20 παραστάσεις.

Πληροφορίες:
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15ευρώ, Ειδική τιμή: 10ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945

Το άρθρο Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος) του σπουδαίου Ξενόπουλου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα