Σπαρταριστές ατάκες Μητσικώστα για Κετσπάγια: «Οι προπονητές είναι σαν τους Πάπες»(video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.


Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στην ΑΕΚ -εύλογα- μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό και άρα ο Τιμούρ Κετσπάγια παραμένει στην τεχνική ηγεσία μέχρι να …φύγει!
O Γιώργος Μητσικώστας με μια απολαυστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα sportdog.gr ασκεί κριτική στον Γεωργιανό προπονητή της ΑΕΚ

για την ντροπιαστική ήττα από τον Ολυμπιακό. Ο αγαπημένος μίμος ανέλυσε τι θα έκανε αν προπονούσε εκείνος τον Δικέφαλο και ως κωμικός δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει «καυτές» ατάκες.

Το κείμενο της απολαυστικής συνέντευξης του Γ. Μητσικώστα:

Γιώργο, πώς αφουγκράζεσαι το κλίμα στην ΑΕΚ μετά την ήττα στο Καραϊσκάκη;

«Η αμφισβήτηση στον Κετσπάγια δεν είναι τωρινή. Δημιουργήθηκε με τα λάθη κόντρα στη Σεντ Ετιέν. Αν δεν σου βγαίνουν τα χαρτιά στην τράπουλα αλλάζεις ρέντα. Βλέπαμε να παίζουμε με σέντρες με τους ψηλούς Γάλλους. Μετά κάτι πειράματα που σπέρνουν διχόνοια. Εγώ έπιανα τα μηνύματα του κόσμου στην ομάδα. Με έβρισκαν οι ΑΕΚτζήδες και έλεγαν: «τι γίνεται ρε Γιώργο με τον σωσία σου στην ομάδα; Καλύτερα να προπονήσεις εσύ την ομάδα». Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Κετσπάγια στην ομάδα. Ήθελε να δημιουργήσει δικό του παρεάκι; Καταλάβατε τι εννοώ…».

Ο Κετσπάγια, όμως, δεν έφερε κάποιον «δικό» του παίκτη στην ΑΕΚ. Έκλεισε τον Λόρια, τον απέρριψαν και στην ουσία εκτέθηκε με το καλημέρα…

«Ναι, αλλά ξέρεις τι γίνεται; Πρέπει να δουλέψει με το υπάρχον δυναμικό που έχει. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο και η ψυχοσύνθεση κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν μπορεί τώρα ο Αραβίδης να μην παίζει σε κάποια ματς που είναι σκυλί. Δεν είναι Κριστιάνο Ρονάλντο, ούτε ο Μέσι. Την μπάλα που ξέρει παίζει, αλλά παθιάζεται. Δεν αφήνεις κάποιον παθιασμένο εκτός σε μεγάλα ματς και βάζεις κάποιους άλλους που είναι λίγοι. Που έχουν τη νοοτροπία «έρχομαι στην ΑΕΚ και φεύγω». Ο προπονητής πρέπει να ξέρει την ψυχολογία του παίκτη. Να καταλάβει ποιος αγαπά την ομάδα περισσότερο από κάποιον άλλον».

Τι δεν σου άρεσε στο Καραϊσκάκη;

«Καταρχήν δεν μου άρεσαν οι δηλώσεις για τους ηγέτες. Φίλε, αν είσαι καλός προπονητής, εσύ βγάζεις τον ηγέτη μέσα από τον παίκτη. Η οξυδέρκεια ενός τεχνικού είναι, να πάρει έναν παίκτη, να τον πιστέψει και να του δώσει ρόλο και χώρο. Όπως έκανε παλιά ο Φάντροκ και ο Τσαϊκόφσκι, έκαναν ηγέτες τον Μανωλά και τον Γεωργαμλή. Ή όπως έκανε ο Μπάγεβιτς τον Τσιάρτα. Για μένα οι προπονητές κάνουν τους παίκτες και οι παίκτες τους προπονητές. Δούναι και λαβείν. Ηγέτης δεν γίνεται κανείς έτσι.
Όταν δεν σου φέρνουν τους παίκτες που θέλεις, τότε δεν αναλαμβάνεις την ομάδα. Ο Φέργκιουσον και ο Βενγκέρ σε Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ είχαν τα φυτώρια, 17, 18 χρονών παιδιά και αυτούς έκαναν παιχταράδες. Άρα τι; Το ποδόσφαιρο είναι μία συνάρτηση φυσικής κατάστασης και μυαλού. Για μένα όλοι στο ίδιο πλάνο κινούνται τα τελευταία 25 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα… αυτοσχεδιασμού, όπως συμβαίνει σε εμάς τους καλλιτέχνες. Χωρίς πλάνο από τον προπονητή, τότε παίρνει ο ηγέτης την ομάδα πάνω του, είτε αυτός λέγεται Μαραντόνα ή Μέσι. Και ο Μέσι ακολουθεί την τακτική του προπονητή του, αλλά μέσα στο γήπεδο αυτοσχεδιάζει. Εκεί ξεχωρίζει ο ηγέτης. Αλλά για να το κάνεις αυτό, πρέπει να τον πιστέψεις.
Δεν λειτουργείς προκατειλημμένα. Δεν πας στην Μπαρτσελόνα και λες με κομπλεξισμό «ποιος Μέσι, εγώ θα αναδείξω νέον παιχταρά!». Αυτό στην Μπαρτσελόνα δεν μπορείς να το κάνεις, θα φας ξύλο από τους οπαδούς. Αλλά αυτό συνέβαινε στην ΑΕΚ τα τελευταία δέκα χρόνια. Ερχόταν ένας προπονητής από το… Χτενιστάν και ήθελε να βάλει τους δικούς του, είτε είναι Ισπανοί, Πορτογάλοι ή Κινέζοι. Οι προπονητές είναι σαν τους Πάπες στο Βατικανό. Θέλουν να λένε ότι «εγώ ανέδειξα αυτό το σχήμα, αυτόν τον παίκτη». Δεν είναι έτσι όμως. Πρέπει να αφουγκράζονται και τον κόσμο».

Μέρες πριν από το ντέρμπι, είχε δημιουργηθεί αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κετσπάγια όσον αφορά τη δουλειά του στις προπονήσεις. Στην ουσία γράφτηκε και ειπώθηκε, ότι δεν δουλεύει πάνω σε ουσιώδη πράγματα, μία κατηγορία που φαντάζει λίγο περίεργη, για έναν προπονητή που έχει κάποιες σημαντικές επιτυχίες στην καριέρα του…

«Κοίταξε, έχω την εντύπωση ότι οι προπονητές που έρχονται από το εξωτερικό είναι κάπως απροετοίμαστοι. Δουλεύουν στου Κασίδη το κεφάλι. Δεν έρχονται διαβασμένοι. Δηλαδή έρχομαι, παίρνω την ΑΕΚ. Ποιoς είναι ο πιο παθιασμένος παίκτης αυτήν την στιγμή; Είναι ο τάδε. Δεν έχει καλή τεχνική, αλλά είναι σκυλί. Άμα τον βάλεις μέσα τότε θα διανύσει 100 χιλιόμετρα. Αυτόν θα έριχνα μέσα. Ναι, θα ήθελα κι εγώ να ήμουν σε μία ομάδα με μπάτζετ 600 εκατομμυρίων Ευρώ και να έλεγα «Μελισσανίδη, να πάρω Μέσι; – «Αγορίνα μου πάρτονα!», «Μελισσανίδη, να πάρω Κριστιάνο Ρονάλντο;» -Τσίμπα τον και πάρε τη μικτή κόσμου». Ναι αλλά έτσι δεν είσαι προπονητής. Όλοι αυτοί παίζουν τέτοια μπάλα που καταργούνε τον προπονητή.
Πέντε παίκτες να έχεις στο γήπεδο που ξέρουν να αυτοσχεδιάζουν, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του ’50 και του ’60 δεν θα χρειαζόταν τον προπονητή. Θα μάθαινες μπάλα στον Πελέ ή τον Παπαϊωάννου; Κάποια τακτική τους λέγανε, θα βγαίνεις από δεξιά ή αριστερά. Από εκεί και πέρα έβαζαν τα τακουνάκια τους και τα κόλπα τους και τους βγαίνανε. Ήταν παίκτες που αυτοσχεδιάζανε. Αυτό συνέβαινε τότε. Τώρα πρέπει να τους φτιάξεις! Πρέπει να εμπιστευθείς έναν και να του πεις «πάρε το ματς απάνω σου». Αλλά όταν έχει φοβικά, στο στιλ «εσύ δεν θα παίξεις, θα παίξεις 20 λεπτά». 20 λεπτά όμως δεν μπορεί να παίξει ένας ηγέτης. Οι ηγέτες παίζουν 90 λεπτά και λιώνουν τα παπούτσια τους».

Επειδή βάρυνε πολύ η κουβέντα και αφού το κλίμα είναι ήδη περίεργο, μήπως να το ελαφρύνουμε λιγάκι; Τι προτείνεις για τον Τιμούρ που μένει μέχρι νεωτέρας στην ΑΕΚ, να κάνει;

«Το παιχνίδι είναι το εξής. Προτείνω στον Τιμούρ να πάει στο Θιβέτ για διαλογισμό, τώρα που έχει διακοπή. Μοιάζει με γκουρού, έτσι που είναι καραφλός. Όχι τυρόπιτα κουρού. Γκουρού με τον Δαλάι Λάμα ή τον Δαλάι Κλάμα. Και θα πάω και εγώ να ξυρίσω τελείως το κεφάλι, όπως ο Κετσπάγια, για να προπονήσω εγώ την ομάδα».

Ποιες θα ήταν οι πρώτες κινήσεις σου ως προπονητής της ΑΕΚ;

«Αραβίδη μπροστά, Μάνταλος δεκάρι, Πλατέλλας φουνταριστός στα δεξιά και ψυχάρες-Ελληνάρες στις περισσότερες θέσεις της 11άδας. Εννοείται ότι θα έβαζα και ξένους παιχταράδες, όπως Γιόχανσον-Σιμόες. Αυτό το υλικό που θα είχα στα χέρια μου θα του έκανα πρώτα ένα ψυχολογικό τεστ. Θα τους πέρναγα από ένα μηχάνημα, να δω, πόσο είναι παθιασμένοι με την ΑΕΚ. Όσοι έχουν δει την ΑΕΚ σαν τουριστικό θέρετρο, δεν μπορούνε. Γεια σας…».

Σαν Κετσπάγια πώς θα περιέγραφες την εμφάνιση της ομάδας στο Καραϊσκάκη;

«(ακούγεται κυπριακή προφορά) Μας φώναζαν «εεεε χανούμι και εμείς παίξαμε και φάγαμε… χαλούμιν». Τι να πω για τον Κετσπάγια; Έκανα ένα λογοπαίγνιο χθες. Πλέον ο Κετσπάγια από Τιμούρ θα λέγεται …Three-μουρ. Εντάξει, είναι δύσκολη μία ήττα για έναν προπονητή. Αλλά επαναλαμβάνω η ατάκα του για τους παίκτες δεν ήταν σωστή. Αυτό το υλικό έχεις, με αυτό δουλεύεις. Εγώ όταν πήγα στο ALTER μου είχε πει, τότε ο Γιαννίκος, «Γιώργο έχουμε αυτά τα παιδιά». Εγώ είχα δύο παιδιά, τους συγχωρεμένους Μπέλο και Μακρή. Με ρώτησε αν μπορούσα να κάνω με το υπάρχον υλικό την εκπομπή που ήθελα. Τους είπα παιδιά, «γουστάρετε την εκπομπή;». Μου απάντησαν καταφατικά και έκανα ομάδα καλή εκεί. Πήγαμε 5 χρόνια… φυστίκι. Πρωταθλήματα, διακρίσεις, τηλεθέαση. Τους έδωσα χώρο να αυτοσχεδιάσω. Έγινα και εγώ Μπάγεβιτς και έφτιαξα τον δικό μου Τσιάρτα, Δημητριάδη, σε υποκριτική version. Και πολλοί έκαναν όνομα από το πουθενά. Ακόμα βλέπει ο κόσμος τα βιντεάκα στο Youtube. Θα μπορούσα να είχα πάρει καταξιωμένους ηθοποιούς».

Πηγή:sportdog.gr

Το άρθρο Σπαρταριστές ατάκες Μητσικώστα για Κετσπάγια: «Οι προπονητές είναι σαν τους Πάπες»(video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα