Σε μείωση του επιπέδου συναγερμού προχώρησε το Βέλγιο

Ο βελγικός φορέας συντονισμού για την ανάλυση των απειλών (Organe de coordination pour l’analyse de la menace, Ocam)

Στο επίπεδο 3 μείωσε (με ανώτατο το 4) τον συναγερμό ο βελγικός φορέας συντονισμού για την ανάλυση των απειλών, πέντε ημέρες αφού την είχε αυξήσει στο υψηλότερο επίπεδο, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κρίσης της βελγικής κυβέρνησης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ocam αναθεώρησε την ανάλυσή του για το επίπεδο της απειλής και μείωσε [το επίπεδο συναγερμού] από το 4 στο 3», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενουά Ραμακέρ, εκπρόσωπος του Κέντρου Κρίσης, το οποίο υπάγεται στο

υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ocam είχε κηρύξει τις Βρυξέλλες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Σάββατο 21η Νοεμβρίου στις 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας). Το επίπεδο απειλής 4 ανταποκρίνεται σε μια «σοβαρή και άμεση» απειλή. Το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία διεξήγαγε ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κυρίως στην βελγική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης διακόπηκε η κυκλοφορία του μετρό στις Βρυξέλλες από το πρωί του Σαββάτου, ενώ καταστήματα και εμπορικά κέντρα παρέμειναν κλειστά και ανεστάλη η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως είχε ανακοινώσει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».

Ο υπόγειος και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα άνοιξαν ξανά χθες Τετάρτη, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Η μείωση στο επίπεδο 3, που αφορά μια «σοβαρή και πιθανή απειλή», επαναφέρει την πρωτεύουσα στο ίδιο επίπεδο συναγερμού με το υπόλοιπο της χώρας.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και ανώτατα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, συνεκλήθη στις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδας).

Keywords
Τυχαία Θέματα