Σε ισχύ ο νόμος στη Δανία για την κατάσχεση κοσμημάτων-χρημάτων από μετανάστες – Τους αφήνουν τις βέρες τους

Ο επίμαχος νόμος της Δανίας, που επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει αντικείμενα αξίας των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, τέθηκε σήμερα σε ισχύ, με την κυβέρνηση να γνωστοποιεί τις συστάσεις της, οι οποίες αποκλείουν κυρίως τις βέρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο στην αστυνομία της χώρας για τον τρόπο διεξαγωγής της αναζήτησης και κατάσχεσης μετρητών και αντικειμένων αξίας από ανθρώπους που αιτούνται άσυλο από τη Δανία.

Ανάμεσα στις συστάσεις του υπουργείου αποκλείεται η κατάσχεση

βερών ή άλλων αντικειμένων συναισθηματικής αξίας, καθώς συνδέονται με την προσωπική ιστορία των ανθρώπων, «γεγονός που σημαίνει ότι δε μπορούν να αντικατασταθούν».

Όπως επισημαίνεται, πριν από κάθε έρευνα, οι αστυνομικοί θα πρέπει αρχικά να ζητούν από τους πρόσφυγες να επιδείξουν τα χρήματα, ή τα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους.

Στη συνέχεια, οι ένστολοι έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν έρευνα στις αποσκευές των μεταναστών.

«Με την επιθεώρηση, η αστυνομία πρέπει να καταλήξει αν ο αλλοδαπός φοράει κάτι αξίας και πρέπει να ψάξει τα ρούχα του αλλοδαπού χωρίς, όμως, να κάνει σωματική έρευνα», αναφέρουν οι οδηγίες του υπουργείου που επισημαίνει ότι ο αλλοδαπός δεν υποχρεούται να αφαιρέσει τα ρούχα του ή να υποβληθεί σε «διείσδυση σε σωματική κοιλότητα».

Επιπλέον, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να ψηλαφίσει τα ρούχα του μετανάστη και να ελέγξει τις τσέπες του, καθώς και να ξεκουμπώσει το πρώτο κουμπί από το πουκάμισό του και να ανασηκώσει τα μανίκια του για τυχόν κρυμμένα αντικείμενα αξίας.

Παράλληλα, όλες οι αποσκευές και τσάντες μπορούν να αδειάσουν από το περιεχόμενό τους ώστε να ερευνηθεί να περιέχουν χρήματα ή τιμαλφή.

Μετά την ανακοίνωση των ειδικών μέτρων, ο επικεφαλής του συνδικάτου της αστυνομίας, Κλάους Οξφελτ, δήλωσε πως τα αποτελέσματα των ερευνών δεν θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα.

Επισήμανε, μάλιστα, πως οι αστυνομικοί θα ψηλαφούν τους μετανάστες όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας σύλληψης, κατά τη διάρκεια της οποίας αντιλαμβάνονται αν φέρουν όπλο ή όχι.

«Δεν πιστεύω ότι θα βρεθούν πολλά κοσμήματα για κατάσχεση» πρόσθεσε ο επικεφαλής του συνδικάτου.

Παρά το σάλο που προκλήθηκε για τα μέτρα που ήθελε να λάβει η Δανία και παρά τις αντιδράσεις της Αριστεράς, τελικά ψηφίστηκε ο νόμος για την κατάσχεση των κοσμημάτων.
Βέβαια, χάρη στη διαφωνία του ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς αποκλείστηκαν οι βέρες και τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας από τις συστάσεις.

Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε το χρηματικό ποσό που επιτρέπεται να κρατήσει, από 400 σε 1.300 ευρώ, όλα αυτά ενώ στη Δανία έχουν καταγραφεί περίπου 21.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου μόνο το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα