Σε απόγνωση οι άνεργοι νέοι- Αναποτελεσματικός και ο ΟΑΕΔ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αναποτελεσματικός αποδεικνύεται ο ΟΑΕΔ στην προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία στην Ελλάδα,

όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας.

Η έρευνα διεξήχθη παράλληλα με την έρευνα εργατικού δυναμικού το β’ τρίμηνο 2016. Ο πληθυσμός-στόχος της έρευνας ήταν τα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών και το ποσοστό απόκρισης σε αυτήν ανήλθε στο 97,2%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει

από αυτή, το ποσοστό των ατόμων που είχαν υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρουν εργασία ήταν 2,4%.

Οι περισσότεροι εξ αυτών βρήκαν εργασία μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών (39,9%). Ακολουθεί η επαφή με τον εργοδότη (18%), και στη συνέχεια οι αγγελίες με ποσοστό 14,5%. Η εύρεση εργασίας μέσω παρόχου εκπαίδευσης και κατάρτισης εμφανίζει ποσοστό 5,1%, ενώ το μικρότερο ποσοστό εμφανίζει ο ΟΑΕΔ (2,4%).

Περισσότεροι από τους μισούς ανέργους δήλωσαν, επίσης, διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία. Για τους περισσότερους ανέργους, αυτή η αλλαγή αφορά σε μετακινήσεις εντός Ελλάδας (28,6%) . Λιγότεροι είναι όσοι είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15,6%) και ακόμα λιγότεροι (9,9%) να μετακινηθούν εκτός ΕΕ.

Ωστόσο, το ποσοστό των απασχολουμένων που πραγματικά χρειάστηκε να το κάνουν ήταν 5,4%.

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι περίπου ένα στα πέντε νέα σε ηλικία άτομα εργάστηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Οι κύριοι λόγοι που οι ερευνώμενοι δεν συνέχισαν τις σπουδές τους είναι είτε το ότι θεωρούσαν το επίπεδο σπουδών τους ικανοποιητικό είτε το ότι ήθελαν να εργαστούν.

Στην πλειονότητά τους οι ερευνώμενοι δήλωσαν ότι η εκπαίδευση που έχουν ολοκληρώσει τους βοηθά στα εργασιακά τους καθήκοντα.

Το άρθρο Σε απόγνωση οι άνεργοι νέοι- Αναποτελεσματικός και ο ΟΑΕΔ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα