Σαν Σήμερα 17 Ιουλίου

Απελευθέρωση της Ικαρίας το 1912

180 – Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Νουμιδία (Βόρεια Αφρική) λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ” εκείνη την περιοχή.

1203 – Οι σταυροφόροι της Δ” Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ´ Άγγελος εγκαταλείπει την πόλη.

1402 – Ο Γιόνγκλε γίνεται αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ στην Κίνα.

1429 – Εκατονταετής Πόλεμος: ο Κάρολος Ζ” στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας

στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς, μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Ιωάννας της Λωραίνης.

1453 – Οι γαλλικές δυνάμεις νικούν τις αγγλικές στη μάχη του Καστιγιόν, την τελευταία του Εκατονταετούς Πολέμου.

1717 – Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιεί δεξίωση εν πλω στον ποταμό Τάμεση, όπου 50 μουσικοί παίζουν για πρώτη φορά τη «Μουσική των Νερών» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.

1791 – Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Γαλλική Εθνική Φρουρά ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθους που είναι συγκεντρωμένο στο Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι, σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα.

1912 – Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις μικρές τουρκικές φρουρές και ανακηρύσσουν την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας.

1917 – Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι άρρενες απόγονοι της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας θα φέρουν το επώνυμο Ουίνδσορ.

1918 – Ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, η οικογένειά του και οι υπηρέτες του εκτελούνται από τους Μπολσεβίκους στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας.

1918 – Το RMS Carpathia, το πλοίο που διέσωσε 705 επιζώντες από τον Τιτανικό, βυθίζεται ανοικτά της Ιρλανδίας από το γερμανικό υποβρύχιο SM U-55. Πέντε άτομα χάνουν τη ζωή τους.

1932 – Ταραχές σημειώνονται στο Αμβούργο μεταξύ των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ναζιστικού Κόμματος (των Σουτσστάφφελ και των Sturmabteilung) και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1936 – Ισπανικός Εμφύλιος: οι ένοπλες δυνάμεις εξεγείρονται εναντίον της πρόσφατα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου ξεκινώντας τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία.

1945 – Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1945 – Αρχίζει στο Πότσνταμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Γουίνστον Τσόρτσιλ, που αντικαταστάθηκε από τον Κλέμεντ Ατλι όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Αποφασίζεται ο διαμελισμός της Γερμανίας και ρυθμίζονται τα θέματα των αποικιών της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

1953 – Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ – Νι.

1963 – Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης και ο Ξενοφών Γιοσμάς με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Καπελώνης, διοικητής του Ζ” Παραρτήματος Ασφαλείας, είχε συναντηθεί με τον Σπύρο Γκοτζαμάνη λίγο πριν τα αιματηρά επεισόδια της 22ας Μαΐου.

1964 – Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εργατικών σωματείων που ελέγχονται από την Αριστερά.

1964 – Άλλοι 570 ομογενείς της Κωνσταντινούπολης απελαύνονται από τις τουρκικές αρχές, ενώ ο συνολικός αρθμός των απελαθέντων υπερβαίνει τους 1.000. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει σχέδιο «να δωρηθούν κατ” αγέλας εις τον Γ. Παπανδρέου» και οι 12.000 ομογενείς.

1974 – Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) – Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συναντάται στο Λονδίνο μυστικά με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Τις απογευματινές ώρες μεταβαίνει αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

1994 – Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στο Λος Άντζελες την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0).

2002 – Μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές κρίνουν χρήσιμη την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα και των Δημήτρη και Νίκου Ξηρού στη Θεσσαλονίκη. Τελικά ελεύθεροι αφήνονται οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης. Επισήμως για τις προσαγωγές αυτές οι Αρχές δηλώνουν ότι τα άτομα αυτά κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όσα υποστηρίζει σε μέρος της κατάθεσής του ο Σάββας Ξηρός, σχετικά με την συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

2014 – Στην Ουκρανία πύραυλος καταρρίπτει την εμπορική πτήση 17 της MalaysiaAirlinesμε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες. Όλα συνηγορούν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από Ρώσους αυτονομιστές που μπέρδεψαν το αεροπλάνο με στρατιωτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα