Σάλος με το έγγραφο της ΕΛΑΣ προς το Δημοκρίτειο για τα περί «τουρκικής μειονότητας»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Θύμα μιας απίστευτης γκάφας έπεσε η ελληνική αστυνομία με έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει εισαγγελική εντολή προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τον έλεγχο όλων των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που περιέχουν τον όρο «τουρκική μειονότητα».

Το συγκεκριμένο έγγραφο διέρρευσε στα social media, με αποτέλεσμα την Τετάρτη να ανακληθεί το έγγραφο με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ και να διαταχθεί ΕΔΕ.

Το έγγραφο εστάλη στις 30 Νοεμβρίου και ήταν παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης στο Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ζητούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική μειονότητα». Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Ομως, το πρόβλημα ήταν πως επρόκειτο για λανθασμένη διατύπωση, σύμφωνα με πηγές της Πρυτανείας που επικαλείται ο ΣΚΑΪ. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αφορά έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από μήνυση της Χρυσής Αυγής επειδή στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ το καλοκαίρι ακούστηκε η φράση «τουρκική μειονότητα» και η εισαγγελία ζητούσε έναν καθηγητή που να γνωρίζει το αντικείμενο, για να γνωματεύσει επί του ζητήματος.

Η αστυνομία ανακάλεσε το εν λόγω έγγραφο και διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το θέμα, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, που ζήτησε διευκρινίσεις, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο Δημοκρίτειο.

Διευκρινίσεις ζητά το υπουργείο Παιδείας

Διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο έγγραφο ζητά το υπουργείο Παιδείας από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Με αφορμή το έγγραφο του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητήθηκαν “τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο- πεδίο- ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική» μειονότητα’’, το Υπουργείο Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει: To Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

Το άρθρο Σάλος με το έγγραφο της ΕΛΑΣ προς το Δημοκρίτειο για τα περί «τουρκικής μειονότητας» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα