«Ρήγμα» στο ΔΝΤ! Κρίθηκε ένοχη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Κριστίν Λαγκάρντ για αμέλεια, αλλά δεν της επέβαλε ποινή.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ κατηγορούνταν ότι απέτυχε να εμποδίσει να αποζημιωθεί με 400 εκατ. ευρώ ο επιχειρηματίας Μπερνάρντ Ταπί πριν από 8 χρόνια, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Γιατί οι δικαστές δεν επέβαλαν ποινή

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πλαίσιο

της παγκόσμιας κρίσης στο οποίο βρέθηκε η κ. Λαγκάρντ», ανέφερε η Μαρτίν Ρακτ Μαντού, μία εκ των βασικών δικαστών, εξηγώντας γιατί δεν επιβλήθηκε ποινή.

Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε την καλή φήμη της Λαγκάρντ όπως και το διεθνές κύρος της, ως λόγους για τους οποίους το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή σε μία υπόθεση η οποία θα μπορούσε να επιφέρει ποινή έως και 1 χρόνου φυλάκισης, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα σκεφτούν το ενδεχόμενο έφεσης.

Δεύτερο «ρήγμα» στους κόλπους του ΔΝΤ, μετά από εκείνο που είχε προκληθεί όταν ο προκάτοχός της, Ντομινίκ Στρος Καν είχε παραιτηθεί το 2011, μετά από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει σύντομα, για να εξετάσει τα αποτελέσματα της δίκης.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο έχει συνεδριάσει σε προηγούμενες περιπτώσεις για να εξετάσει τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις νομικές διαδικασίες στη Γαλλία. Αναμένεται ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι σύντομα, για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», ανέφερε η ανακοίνωση του Τζέρι Ράις.

Τέλος, οι New York Times εκτιμούν ότι είναι πιθανό η απόφαση να αποσταθεροποιήσει το ΔΝΤ, την περίοδο που αντιμετωπίζει «ακανθώδη» ζητήματα, ανάμεσά τους και το ερώτημα για το αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η αβεβαιότητα για τον ρόλο των ΗΠΑ στον οργανισμό, λόγω του Ντόναλντ Τραμπ.

Το άρθρο «Ρήγμα» στο ΔΝΤ! Κρίθηκε ένοχη η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα