Ρεαλισμός και προοπτική

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Με ένα νέο πρόσωπο, που αφήνει πίσω του τον ιδεολογικό «ρομαντισμό» της ασφάλειας της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον Αλέξη Παπαχελά και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ρεαλισμός χωρίς ιδεολογική έκπτωση και βλέμμα στο μέλλον χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, φαίνονται να είναι οι δύο κύριες κατευθυντήριες

γραμμές του κυβερνητικού προσανατολισμού του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική εξομάλυνση, η προσέλκυση επενδύσεων και η διαμόρφωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας είναι περισσότερο από κάθε τι άλλο οι συνισταμένες εκείνες που θα διασφαλίσουν την επαναφορά στην κανονικότητα και μέσα από τις οποίες απορρέουν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα βελτιώσουν τη ζωή των Ελλήνων.

Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά στοχεύει σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι και δεν θα έρθουν για «πλιάτσικο». Παράλληλα, εκτίμησε πως εκτός από τον τουρισμό και την ενέργεια, νέος τομέας επενδύσεων πρέπει να είναι η έρευνα και η τεχνολογία. Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε πως με τον αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση παρέχει 12 χρόνια σταθερής φορολογίας, καθώς οι επενδυτές ζητούν σταθερό φορολογικό, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, χτύπημα της διαφθοράς και σοβαρή δημόσια διοίκηση.

Χωρίς να αποκρύπτει ότι η έξοδος από την κρίση θα είναι στην πορεία ακόμη πιο επώδυνη για ορισμένα τμήματα της κοινωνίας, αναφέρθηκε στον επαναπροσδιορισμό της στοχοθεσίας του, τονίζοντας ότι «το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου, διευκρίνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς. Έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%». Παράλληλα, αναφερόμενος στο κόμματα που ενδεχομένως δεν στηρίξουν την απλή αναλογική, τόνισε πως «αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με σαφή ιδεολογικό και επιχειρησιακό προσανατολισμό και με διάθεση θέασης όλων των προβλημάτων της χώρας με «φρέσκο μάτι». Η πορεία από την επιθυμία στην υλοποίηση όμως είναι μεγάλη και στην προκειμένη περίπτωση έχει ενδιάμεσους όχι μόνο τη δυσχερή διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση, αλλά και την εσωτερική (και εσωκομματική) αντιπολίτευση.

Το άρθρο Ρεαλισμός και προοπτική εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα