Πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκούδες στις Πρέσπες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αδίστακτοι δολοφόνησαν με πυροβόλο όπλο δυο αρκούδες στις Πρέσπες σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, καθώς η θανάτωση αρκούδας απαγορεύεται.

Το θέμα αναδεικνύουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς.

Στις 16 Μαΐου είχε εντοπιστεί νεκρή μια αρσενική αρκούδα, ηλικίας άνω των 20 ετών, στην αγροτική περιοχή Καρυών, ενώ περίπου δυο

μήνες μετά, στις 20 Ιουλίου, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα κοντά στο χωριό Βροντερό.

Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, ενώ για το πρώτο περιστατικό η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση σε υπολείμματα βλημάτων που βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου ζώου.

«Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία» υπενθυμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Αρκτούρος, Καλλιστώ, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και Εταιρεία Πρεσπών.

«Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές.

»Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης».

Πολλές ακόμα αρκούδες έχουν σκοτωθεί σε τροχαία στη βόρεια Ελλάδα, και ο μικρός πληθυσμός του είδους στη χώρα απειλείται και από τον κατακερματισμό του βιοτόπου του.

Το άρθρο Πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκούδες στις Πρέσπες εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα