Πρόσωπα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tου Γιώργου Αυτιά

Χριστόφορος Βερναρδάκης – Δημόσια διοίκηση, μεταθέσεις μετατάξεις

«Το νέο νομοσχέδιο για το Δημόσιο πρώτον θα λύσει το μεγάλο ζήτημα της ταχύτητας των μετατάξεων και αποσπάσεων, δεύτερον συνδέει τις ανάγκες των υπηρεσιών με τις σταδιοδρομικές επιλογές των υπαλλήλων, τρίτον εξορθολογίζει όλη τη δομή του δημόσιου τομέα, καθ’ ότι προϋποθέτει την ύπαρξη νέων οργανογραμμάτων σε κάθε φορέα της διοίκησης και μάλιστα

ψηφιακών, για να μπορεί να είναι διαφανής η διαδικασία των οργανικών θέσεων που ζητάει, και τέταρτον έχει όλες τις εγγυήσεις της ορθής επιλογής χωρίς να υπάρχουν πελατειακές ή άλλες λογικές, με τις οποίες γίνονταν μέχρι τώρα οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις. Μέσα σε 40 ημέρες θα έχει τελειώσει όλη η διαδικασία και ο υπάλληλος θα γνωρίζει σχετικά. Η λογική του νέου νομοσχεδίου είναι να υπάρχει μια ηλεκτρονική παρακολούθηση όλης αυτής της διαδικασίας και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε η κινητικότητα των υπαλλήλων, με βάση τις ανάγκες των ιδίων και της υπηρεσίας τους, να γίνεται σχεδόν καθημερινά. Προφανώς, η διοίκηση δεν είναι ακόμα ώριμη για να διαχειριστεί μια τέτοια αλλαγή και γι’ αυτό, στην ουσία, θα γίνεται κάθε χρόνο σε τρεις κύκλους, ο πρώτος τον Φεβρουάριο, ο δεύτερος τον Μάιο και ο τρίτος τον Οκτώβριο. Από την ώρα που κάποιος φορέας θα ζητάει μία θέση έως την ώρα που θα την καλύπτει δεν θα πρέπει να έχει περάσει το χρονικό όριο των δύο μηνών».

Τάσος Πετρόπουλος – Ασφαλιστικό & ΕΚΑΣ

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση θέτουν το πλαίσιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, ώστε οι νέοι τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο επιχειρείν να αδράξουν την ευκαιρία. Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πενιχρά μέσα και είναι τόσο πενιχρά, που εάν δεν έχουμε γρήγορα αναπτυξιακά, δεν θα αναστρέψουμε την κατάσταση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2018 και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη γρήγορη αναπλήρωση μεγάλου μέρους των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι. Σε κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση, δημιουργώντας μια καλύτερη βάση κατώτερης σύνταξης, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού, η μικρότερη σύνταξη θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 110%. Ορισμένα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αναπλήρωση των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και που θα ανακοινώσει επίσημα το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η χαμηλή συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη στο 10% και η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, όπου έως το 2018 θα διατεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 ήταν μόνο 78 εκατ.».

Βασίλης Κορκίδης – ΟΛΠ, ναυτιλία

«Αφού πέρασε από “σαράντα κύματα”, ο κυρωτικός Νόμος της Σύμβασης Παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, έτυχε τελικά της πολιτικής στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής και έγινε αποδεκτός και από την αντισυμβαλλόμενη COSCO, γεγονός που, εάν αξιοποιηθεί παράλληλα με το Brexit, μπορεί να καταστήσει τον Πειραιά σε ναυτιλιακό City. Ο Πειραιάς, που διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρείες και μικρά
περιφερειακά γραφεία ξένων εταιρειών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα, που εξελίσσεται σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι με το κατάλληλο σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα προσέλκυσης των ναυτιλιακών γραφείων παντός είδους. Πιστεύω ότι οι συγκυρίες μας επιβάλλουν να ενεργοποιηθούμε όλοι και περισσότερο, ώστε να μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να περάσει από μπροστά μας ανεκμετάλλευτη…».

Αλέξης Χαρίτσης – Νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης

«Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας και για την Ελλάδα, καθώς συμβάλλει τόσο στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν τον σημαντικότερο “ενεργειακό πόρο” της χώρας. Η χώρα, παρά την κρίση, έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου το 20% από το σύνολο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που της αναλογούν σε παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 30% την υποχρέωση της χώρας βάσει των διεθνών συμφωνιών. Στους στόχους μας είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, το οποίο στην Ελλάδα είναι υψηλό, και η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε ένα δεσμευτικό και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο δράσης, το οποίο λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από αρχές Ιουλίου δίνεται πλέον λύση στο πρόβλημα 8.000-10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”, ενώ η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου “Εξοικονομώ” υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ».

Το άρθρο Πρόσωπα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα