Προχωράει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αισιόδοξη δηλώνει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμάται πως ως το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για την καταβολή συνολικά 1,2 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες.

Από τα τέλη Οκτωβρίου που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ενέκρινε την εκταμίευση της υπό- δόσης των 800 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση έπρεπε μέσα σε 95 ημέρες να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό διότι βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές στα 800

εκατ. ευρώ της δόσης του ESM θα έπρεπε να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ταμεία.

Στόχος είναι το συνολικό απόθεμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου να μειωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2018, από 5,06 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017. Η πρόοδος σε σχέση με την επίτευξη του σκοπού αυτού εξετάζεται τακτικά από τους θεσμούς, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 να έχει ολοκληρώσει όλες τις καταβολές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερήσει να λάβει τα νέα χρήματα που θα δεσμεύσει ο ESM για την εξόφληση «φεσιών» του Δημοσίου.

Από τη δόση των 4,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018, τα 1,5 δισ. ευρώ θα προορίζονται για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου. Για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί πως η ελληνική πλευρά αποπλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες μέσα στο διάστημα Νοεμβρίου 2017– Ιανουαρίου 2018.

Οι θεσμοί έχουν ενημερώσει το EuroWorking Group πως «δεδομένων των διαθέσιμων εγχώριων πόρων και της στήριξης του προγράμματος του ESM, οι αρχές καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στο έργο της εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων οφειλών, ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός τους μέχρι το τέλος του προγράμματος».

Έτσι, στα 1,5 δισ. ευρώ που θα δώσει ο ESM στην Ελλάδα εντός του Φεβρουαρίου για να εξοφλήσει οφειλές του Δημοσίου θα προστεθούν και άλλα 750 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα 2,25 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2018 στους ιδιώτες, ώστε μέχρι το τέλος του προγράμματος να έχει μείνει περιθώριο να δοθεί μια ακόμη δόση στην Ελλάδα για την αποπληρωμή υπερήμερων χρεών των δημοσίων φορέων.

Να σημειωθεί πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει υπολογίσει πως στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2018 ίσως απατηθεί να δοθεί ακόμη και 1 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία, ώστε να υπάρξει πλήρης εξόφληση των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου θα αυξήσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εισρεύσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2018 άνω των 4 δισ. ευρώ.

Το άρθρο Προχωράει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα