Πραξικόπημα στη Γουινέα Μπισάου

Πραξικόπημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Γουινέα – Μπισάου, όταν στρατιωτικοί, αφού εισέβαλαν στην κατοικία του πρωθυπουργού της χώρας, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση σύμφωνα με τη σύζυγο του.

«Τον συνέλαβαν χθες οι στρατιωτικοί. Κατόπιν τον έβαλαν σε ένα φορτηγάκι και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση», είπε η Σαλόμε Γκόμες.

Όπως αναφέρει ο στρατός,

προέβη σε μια τέτοια ενέργεια για να αποτραπεί μια «μυστική στρατιωτική συμφωνία» της κυβέρνησης με την Αγκόλα.

«Τα χθεσινά γεγονότα είχαν ως αιτία το γεγονός ότι ανακαλύψαμε την ύπαρξη μιας μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει ο πρωθυπουργός Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ και ο προσωρινός πρόεδρος Ραϊμούντο Περέιρα με την κυβέρνηση της Αγκόλας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που μεταδόθηκε από το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας. «Η συμφωνία αυτή στοχεύει να νομιμοποιήσει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Γουινέα-Μπισάου, με σκοπό να προστατεύσουν την κυβέρνηση σε περίπτωση κρίσης», προστίθεται στο κείμενο.

Οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν και άλλους πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι κρατούνται στο φρούριο Αμούρ, όπου βρίσκεται το Γενικό επιτελείο των Ένωπλων Δυνάμεων.

Διατηρούν τον έλεγχο σχεδόν όλης της πρωτεύουσας Μπισάου, ενώ κατέλαβαν το κτίριο του κρατικού ραδιοσταθμού. Οι στρατιωτικοί έχουν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΟΗΕ στη χώρα, καθώς επίσης και στα κτίρια των διπλωματικών αποστολών.
Ο Γκόμες Ζούνιορ θεωρείτο το φαβορί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που προγραμματίζονταν για τις 29 Απριλίου.

Το πραξικόπημα σημειώνεται σχεδόν ένα μήνα πριν το τελευταίο πραξικόπημα που είχε σημειωθέι σε χώρα της Δυτικής Αφρικής, αυτό στο Μάλι στις 22 Μαρτίου.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα