Ποτέ ή ποτέ μη λες ποτέ για καταθέσεις πάνω από 100.000;

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δίνοντας τη διαβεβαίωση οτι θα είναι ασφαλισμένοι για πάντα οι μικροκαταθέτες σε ότι αφορά την προστασία των καταθέσεων απέναντι στο ενδεχόμενο «κουρέματος».

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν θα θιγούν οι καταθέσεις το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και κάτω σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί-εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail-in) μια τράπεζα αν χρεοκοπήσει.

Ο

επίτροπος επισημαίνει ότι «όταν καταστεί αναγκαία, η διάσωση «εκ των έσω» θα επιτρέψει μια πιο δίκαιη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων με ξεκάθαρες προτεραιότητες, καθώς θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι πιστωτές οι πρώτοι που θα επωμιστούν απώλειες στο μέλλον για τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να τύχουν αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης». Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην πρώτη γραμμή δε θα βρίσκονται πια οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τις τράπεζες».

«Η εκκαθάριση εκ των έσω δε θα θίξει ποτέ τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ», τονίζει με έμφαση ο επίτροπος και συμπληρώσει ότι «θα τυγχάνουν πάντα προστασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα