Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος καφές και πόσους μπορούμε να καταναλώνουμε

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά καφέ γι’ αυτό και η επίδρασή του στην υγεία είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι αναμφισβήτητα. Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι τα αντιοξειδωτικά χλωρογενή οξέα, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Ο καφές διαθέτει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά τα βρίσκουμε σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και στους στιγμιαίους

και ντεκαφεϊνέ, αλλά οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια. Κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι (150 ml) περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Το πιο συχνό ερώτημα που μας απασχολεί αναφορικά με τον καφέ είναι πόση ποσότητα επιτρέπεται να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την καφεΐνη, φαίνεται ότι για τους ενήλικες η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι και 400mg/ ημέρα από όλες τις πηγές είναι ασφαλής, με εξαίρεση την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες όπου η πρόσληψη συστήνεται να περιορίζεται στα 200mg/ ημέρα.

Τα παραπάνω ασφαλή όρια αφορούν σε όλες τις πηγές καφεΐνης μέσα από τα ροφήματα αλλά και τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο στη χώρα μας η βασική πηγή για τους ενήλικες είναι ο καφές, και πολύ λιγότερο το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Έτσι, αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ, μπορεί να πιει 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι καφέδες κυμαίνονται μεταξύ 60-100mg σε περιεκτικότητα καφεΐνης.

Ο πιο ελαφρύς καφές, όσον αφορά στην καφεΐνη πάντα, είναι ο μονός ελληνικός καφές, ενώ το είδος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι ο καφές φίλτρου.

Το άγνωστο για πολλούς είναι πως ο γαλλικός έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο και τον εσπρέσο.

Πόση καφεΐνη περιέχει κάθε καφές:

Καφές φίλτρου: ~100mg/ φλιτζάνι 200ml

Στιγμιαίος καφές: ~ 80mg/ φλιτζάνι 200ml

Εσπρέσο/ καπουτσίνο: ~ 80mg/ φλιτζάνι 60ml

Ελληνικός καφές: ~ 40mg/ φλιτζανάκι 40ml

Ενεργειακά ποτά: ~ 80mg/ συσκευασία

Μαύρο τσάι: ~ 50mg/ φλιτζάνι 220ml

Το άρθρο Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος καφές και πόσους μπορούμε να καταναλώνουμε εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα