Παραδέχεται την εποπτεία μετά την έξοδο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στην παραδοχή ότι η έξοδος από τα μνημόνια εντός του 2018 θα περιλαμβάνει δημοσιονομική εποπτεία, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τόνισε πως ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, περιλαμβάνει ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, διαπραγμάτευση για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του ελληνικού χρέους και ορισμό του πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε λέγοντας

πως στόχος είναι να δημιουργηθεί η δυνατότητα από τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτείται το χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, δηλαδή να «μην υπάρχει νέα δανειακή σύμβαση, πράγμα που έχει αποκλειστεί από το σύνολο των πολιτικών και τεχνοκρατικών δυνάμεων που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «βαδίζουμε στην κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρήματος από τον Σεπτέμβριο του 2018». Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ο μηχανισμός της επιτροπείας, ο οποίος λειτουργούσε στη βάση ότι η κυβέρνηση θα παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να γίνονται εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο που έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας για να είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους.

«Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα, ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» είπε για να προσθέσει.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική εποπτεία, ωστόσο αλλάζει ολόκληρη η λογική που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2010 και μετά και γι αυτό τον λόγο ο Σεπτέμβριος του 2018 είναι ένα πολιτικό ορόσημο»

Για την εξάντληση της τετραετίας

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τις δύο βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για εξάντληση της τετραετίας: «Η πρώτη αφορά το ότι η οικονομική σταθερότητα στη χώρα πρέπει να εμπεδωθεί στο βάθος του χρόνου, επομένως το να σταματήσεις την 4ετία και να πας σε εκλογές επειδή θεωρείς ότι είναι το κατάλληλο πολιτικό μομέντουμ, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική οικονομία σε μια στιγμή που θα είναι η μεταβατική από τη μνημονιακή επιτροπεία στην περίοδο της σταθερότητας».

Ο δεύτερος λόγος – όπως είπε – «είναι ότι η χώρα χρειάζεται και την πολιτική σταθερότητα. Δηλαδή, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να έχει και τη δυνατότητα και το πολιτικό σχέδιο να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό θα είναι μια εξαίρεση που θα προοιωνίζεται και έναν νέο κανόνα, τον κανόνα της πολιτικής σταθερότητας η οποία επανέρχεται στη χώρα μαζί με την οικονομική σταθερότητα».

«Ο κ. Στουρνάρας οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντά του»

Στο ερώτημα αν ο κ. Στουρνάρας αποτελεί εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ, οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο».

«Ο κ. Στουρνάρας έχει τη δική του δουλειά, εμείς έχουμε τη δική μας δουλειά, ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να γίνεται η δουλειά του κ. Στουρνάρα είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση την οποία ορίζει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».

Το άρθρο Παραδέχεται την εποπτεία μετά την έξοδο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα